GOOGLE SPARKET 28 ETTER ISRAEL-DEMONSTRASJONER

Google sparket 28 etter Israel-demonstrasjoner

28 ansatte i Google fikk onsdag sparken. Det bekrefter selskapet selv overfor det amerikanske nyhetsbyrået AP.

I en uttalelse sier de at de ansatte fikk sparken for helt uakseptabel oppførsel som førte til at andre ansatte i Google ikke fikk gjort jobben sin og som bidro til å skape en truende atmosfære. Selskapet utelukker heller ikka at flere kan få sparken.

Årsaken til at Google sier opp disse ansatte er at de deltok i markeringer mot Israels krigføring i Gaza – og Googles samarbeid med israelske myndigheter.

Onsdag ble ni Google-ansatte arrestert av politiet etter at de ikke ville forlate kontorene de jobbet ved. Dette var en såkalt «sit-in»-markering.

Les også:

Les også: Slik kartlegger Israel alle innbyggerne på Gaza: – Fullstendig dehumanisering

Aksjonerte mot Googles Israel-kontrakt

Mye av kritikken som rettes mot Google skyldes en kontrakt de underskrev med Israel i 2021 kalt Prosjekt Nimbus. Avtalen skulle legge til rette for at Google forsynte den israelske regjeringen med skylagringstjenester og kunstig intelligens-verktøy.

Les også: Protestaksjon utenfor FrPs landsmøte

Protestene mot Google er i størst grad drevet frem av en gruppe som kaller seg No Tech For Apartheid, som mener Israel bruker Googles teknoligi i sin krigføring. Google på sin side sier at Nimbus-avtalen ikke gjelder for våpen- og etteretningsinnsamling.

Aksjonsgruppen reagerer sterkt på at Google har valgt å si opp de ansatte som deltok på sitteaksjonen.

– Dette er en klar indikasjon på at Google verdsetter kontrakten med folkemord-regjeringen til Israel – til en verdi av 1,2 milliarder dollar – mer enn sine egne ansatte, sa organisasjonen.

Les også:

Les også: Nye detaljer avslører: Slik har Israel brukt AI til å bombe folk i Gaza

Google: – Vi kan ikke bli distrahert av slikt

Torsdag skrev Google-sjef Sundar Pichai i et blogginnlegg at selskapet nå er i en veldig kritisk fase med inntoget av kunstig intelligens i tech-bransjen, noe som gjør at de ikke har tid til forstyrrelser.

– Dette er en bedrift, ikke et sted der man ikke oppfører seg slik at man forstyrrer sine kollegaer eller får dem til å føle seg utrygge. Man skal ikke benytte bedriften som sin personlige plattform for å ytre politikk og andre spørsmål. Den fasen vi er i er for viktig for vårt selskap til at vi kan bli distrahert, skriver Pichai.

Les også:

Les også: Ekspertenes dom: Dette er de beste teknologifondene

Israels Google-bruk avslørt

Tidligere har det vært omtalt hvordan Israel har brukt Googles bildetjenester og dets innebygde kunstig intelligens – i ansiktsgjenkjenningsarbeid i Gaza. Googles ansiktsgjenkjenningsteknologi brukes av israelske soldater til sjekke palestinere ved sine kontrollstasjoner i Gaza.

Måten Israel bruker ansiktgjenkjenningsteknologi til å overvåke palestinere – og til å finne fremtidige mål – har fått flere til å reagere, deriblant Anna Bacciarelli, teknologidirektør i Human Rights Watch.

– Overvåking ved hjelp av ansiktsgjenkjenningsteknologi brukt på denne måten undergraver rettigheter som er forankret i internasjonale menneskerettighetslover, sier Bacciarelli til The Intercept_.

Talsperson for Google, Joshua Cruz sa nylig til The Intercept at selskapet ikke kan ansvarliggjøres for måten Israel benytter seg av bildetjenesten deres.

– Google Photos er et gratis produkt som i stor grad er tilgjengelig for alle enhetene. Den hjelper deg med å organisere bilder ved å sortere bilder etter ansikter som ligner, slik at man lett kan finne frem til gamle bilder. Tjenesten bidrar ikke med identifisering av ukjente personer i et bilde., sier Cruz til avisen.

2024-04-19T12:43:10Z dg43tfdfdgfd