HJELMEN REDDET MATHIAS I ELSPARKESYKKELULYKKE: – BLE SLENGT I BAKKEN

Hjelmen reddet Mathias i elsparkesykkelulykke: – Ble slengt i bakken

– Jeg lurer på hvordan det hadde gått hvis jeg ikke hadde brukt hjelm, sier Mathias Gården (24).

I september 2022 la Gården ut på en seksdagers tur fra Trondheim til Oslo på elsparkesykkel. I løpet av turen kjørte han langs en fylkesvei da en lastebil passerte han.

– Suget som kom fra lastebilen da den kjørte forbi gjorde at jeg ble dratt ut mot veiskulderen. Der var det løs grus som tok tak i elsparkesykkelen og jeg ble slengt i bakken, sier Gården.

Les også: Her kan du kjøre på elsparkesykkel

Bruker ikke alltid hjelm

Ifølge 24-åringen hovnet nakken opp og han fikk skrubbsår på kroppen.

– Jeg kjørte i 20 kilometer i timen og landet på hard asfalt. Det kunne godt ha skjedd noe verre hvis jeg ikke hadde hatt på hjelm. Jeg ringte legevakten som sa jeg skulle ta en Paracet så det var ikke veldig alvorlig, men hendelsen satte en støkk i meg. Det er så lite som skal til, sier Gården.

Likevel bruker han ikke alltid hjelm når han kjører elsparkesykkel i hverdagen.

– Jeg bruker hjelm når jeg skal til jobb fordi det er en lengre strekning. Men når jeg skal til butikken som ikke er like langt unna, bruker jeg den ikke. Det gir jo egentlig ikke mening, sier han.

MER BEVISST: Ifølge Mathias er det lite som skal til før det skjer ulykker på elsparkesykkel. Skrubbsårene og den hovne nakken har gjort at han er mer bevisst på skadepotensialet. Foto: Privat

– Hvorfor bruker du ikke hjelmen hele tiden?

– Fordi det ikke er et påbud, tror jeg. Hadde det vært et påbud så hadde jeg definitiv brukt hjelm. Samtidig har jeg blitt mer bevisst over skadepotensialet nå og kjører mer forsiktig.

Gården synes det er rart at det nåværende hjelmpåbudet bare gjelder barn under 15 år.

– Skadene er jo de samme, så hvorfor er det ikke et generelt påbud?

Nettavisen har bedt Samferdselsdepartementet kommentere Gårdens utspill. De svarer ikke direkte, men sier de følger utviklingen tett. Les mer om Samferdselsdepartementet og Statens vegvesens syn lenger ned i denne saken.

Les også: Ni av ti elsparkesykler mangler forsikring

Hjelmpåbud for alle

Ferske tall Stavanger Aftenblad har fått tilgang til viser at det var 502 alvorlige elsparkesykkelulykker i Norge i perioden desember 2020 til desember 2023. Bare 56 av de skadde brukte hjelm.

I juni 2022 innførte regjeringen strengere regler for bruk av elsparkesykkel. På Stavanger universitetssjukehus (SUS) har antallet alvorlige og moderate ulykker økt fra 25 til 30 etter at reglene ble innført.

På landsbasis ble 279 av 502 alvorlige ulykker registrert det siste halvannet året før de nye reglene. 223 skjedde etterpå.

Bruken av hjelm var omtrent lik, viser ferske tall fra Nasjonalt traumeregister (NTR).

Nå vil leger ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) ha hjelmpåbud som skal gjelde for alle.

– Det er absurd at påbudet om hjelm bare gjelder barn under 15 år. Elsparkesykkelen ble klassifisert som motorvogn i 2022. Det må selvsagt være påbudt for alle, sier Kjell Tjosevik til Stavanger Aftenblad.

Vurderer regelverket fortløpende

Det er Statens vegvesen som håndhever lovverket som Stortinget har vedtatt.

– Vi følger trafikksikkerheten tett og vurderer regelverket fortløpende, sier pressesjefen i Statens vegvesen, Kjell Vinje.

Samferdselsdepartementet har ansvaret for Verneutstyrforskriften, som regulerer bruken av hjelm, men veivesenet vil på eget grunnlag vurdere om det er behov for strengere krav knyttet til hjelmbruk.

– Dette er noe vi eventuelt vil ta opp med departementet, sier Vinje.

UTFORDRINGER FOR LEIE: Et hjelmpåbud for alle vil bidra til utfordringer for å leie elsparkesykler, mener Statens vegvesen. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen

Begrensninger for utleietilbudet

Ifølge pressesjefen er Statens vegvesen opptatt av å finne en god balansegang mellom trafikksikkerhet på den ene siden – og enkel tilgang på små elektriske kjøretøy som elsparkesykkel på den andre siden.

Det er nettopp denne enkle tilgangen på kjøretøyene som blir påvirket dersom et hjelmpåbud innføres.

– Utgangspunktet for dagens regler er å kunne legge til rette for ny mobilitet. Vurderingen av krav om hjelm ble vurdert som å bidra til å legge begrensninger på de ulike mikromobilitet-tilbudene, sier Vinje.

I 2021 skrev Statens vegvesen et høringsnotat om forslag til krav om hjelm til Samferdselsdepartementet. I høringsnotatet skriver de:

«Et generelt krav om hjelm, anses imidlertid som et inngripende krav. Dette vil særlig medføre store utfordringer for bruk av leide elsparkesykler. Bruk av uteleiesparkesykler skjer ofte spontant, og man har som regel ikke med seg hjelm i disse tilfellene. Det er også i liten grad tilgjengelige løsninger med hjelm som en integrert del av utleietilbudet, selv om enkelte løsninger er kjent.»

Les også: Oslo-byråd: Vil ha flere elsparkesykler på veien

Flest voksne skader seg

Statens vegvesen ønsket å sette krav til bruk av hjelm for barn under 15 år ved kjøring med små elektriske kjøretøy. Et slik påbud ville derfor ikke ramme utleierne av elektriske sparkesykler, da aldersgrensen for å leie er 16 eller 18 år.

Dette ønsket de til tross for at de mener alle burde bruke hjelm. Ifølge Statens vegvesen viser ulykkesstatistikken at hjelm vil ha størst effekt for aldersgruppen 22 til 35 år, da denne gruppen skader seg mest ved bruk av elsparkesykkel.

Fåtallet av ulykkene skjer nemlig med barn, viser statistikken. Bare 2,4 prosent av ulykkene inkluderer barn som er 12 år eller yngre. 5,2 prosent av ulykkene involverer barn i aldersgruppen 13 til 17 år.

Videre i høringsnotatet skriver Statens vegvesen at et hjelmpåbud for barn derfor ikke vil ha stor effekt på ulykkesstatistikken, men at det kan bidra til å endre holdninger og atferd blant fremtidig voksne trafikanter om bruk og sikkerhet knyttet til bruken.

HJELMPÅBUD FOR ALLE: Ulykkesstatistikken viser at de voksne skader seg mest på elsparkesykkel og at et hjelmpåbud vil ha størst effekt for aldersgruppen 22 til 35 år. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Annika Byrde

Nedgang i antall ulykker

Tom Kalsås er statssekretær i Samferdselsdepartementet for Arbeiderpartiet. Han minner om at det i dag eksisterer et begrenset hjelmpåbud for barn under 15 år.

I en mail til Nettavisen fra departementets presseavdeling, siteres Kalsås på følgende:

– Selv om det ikke er noen tvil om at også voksne bør bruke hjelm, er et generelt hjelmpåbud vanskelig å forene med det fungerende utleietilbudet som er rettet mot voksne.

De har derfor så langt ikke sett grunn til å innføre et generelt hjelmpåbud, ifølge Kalsås. Han henviser blant annet til de nye tallene fra traumeregisteret som viser at ulykkestallene er redusert med omtrent 20 prosent i 2023 sammenlignet med 2022.

Les også: Nasjonale tall fra Traumeregisteret

– Dette antas å ha en sammenheng med innstrammingene fra 2022 og 2023 med promillegrense, aldersgrense, hjelmpåbud for barn under 15 år og forsikringsplikt, svarer Kalsås videre.

Selv om det er en nedgang, er det fremdeles altfor mange som skades ved bruk av elsparkesykkel, ifølge Kalsås, og Samferdselsdepartementet anbefaler bruk av hjelm for syklister, elsparkesyklister og andre former for små elektriske kjøretøy.

I likhet med Statens vegvesen følger de tett med på utviklingen, men de har ingen grunnlag for å si noe om hvordan et hjelmpåbud på elsparkesykler ville bli gjennomført i praksis.

2024-04-20T12:14:54Z dg43tfdfdgfd