ISRAELSK RADIO: ISRAEL HAR TATT KONTROLL OVER DEN PALESTINSKE SIDEN AV GRENSEOVERGANGEN RAFAH

Israelsk radio: Israel har tatt kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen Rafah

Som følge av dette skal grenseovergangen til Rafah være stengt.

Operasjonen ble ledet av hærens 162. divisjon og den 401. pansrede brigaden. De samarbeider med spesialenheter som allerede er i det østlige Rafah-området, skriver Haaretz med henvisning til en uttalelse fra militæret (IDF).

En egyptisk kilde opplyste mandag at israelske stridsvogner hadde tatt seg inn i byen, og at de på det nærmeste var 200 meter fra grensa til Egypt.

Rafah ligger helt sør på Gazastripen og grenser til den egyptiske Sinaihalvøya.

Ifølge IDF er 150 Hamas-mål blitt ødelagt og de israelske styrkene har tilkjempet seg full kontroll over Gaza-siden av grensepasseringen. Minst 20 Hamas-soldater er blitt drept, heter det i den israelske kunngjøringen. Flere tunnelsjakter skal også ha blitt ødelagt.

Rafah-grensen har vært helt sentral gjennom krigen.

Les også: Espen Barth Eide: – Forventer begge parter viser vilje

AFP: Kraftige angrep natt til tirsdag

Mandag ble palestinere i Rafah bedt om å dra til såkalt humanitære områder i påvente av den lenge varslede israelske bakkeinvasjonen, og Israel sier at det er gjennomført «målrettede angrep» mot Hamas-mål i Rafah.

Nyhetsbyrået AFP melder at det natt til tirsdag har vært kraftige angrep mot Rafah. Israel har bombet byen både fra luft og fra bakken. Ifølge det palestinske sivilforsvaret i Gaza har flere personer blitt drept i israelske luftangrep.

Det kuwaitiske sykehuset i Rafah melder at de har fått inn minst elleve drepte og flere titalls skadde etter israelske angrep.

KLAR BESKJED: Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Al Jazeera: Stor frykt i Rafah

Det er stor frykt og forvirring blant palestinerne i Rafah i forbindelse med den israelske invasjonen av byen.

Mange frykter at Rafah kommer til å lide samme skjebne som Khan Younis, og at alt av boliger, sivil infrastruktur og helsevesen kommer til å bli ødelagt, melder en reporter fra den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

Kanalen melder også at minst 20 palestinere ble drept da israelske luftangrep rammet boligbygg i løpet av natten.

Israel meldte tirsdag morgen at de har tatt kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen mellom Rafah og Egypt. I tillegg har grenseovergangen Kerem Shalom vært stengt siden søndag. Begge spiller en viktig rolle i å få nødhjelp inn til Gazastripen.

Krigen må ta slutt

– En hel verden følger med og forventer at begge parter viser vilje til å komme hverandre i møte, sa Utenriksminister, Espen Barth Eide (Ap), i en kommentar til Nettavisen mandag.

Mandag skal Israel ha takket nei til våpenhvile. Kort tid etter varslet den israelske hæren om angrep mot Rafah.

– En slik avtale er det som er målet på kort sikt, for å få en slutt på de enorme lidelsene i Gaza. Jeg gjentar kravet om at krigen må ta slutt, gislene må frigis og folk i Gaza må få den hjelpen de trenger. Samtidig må vi jobbe videre for en tostatsløsning som er den virkelige løsningen på dette, sa utenriksministeren.

2024-05-07T05:39:10Z dg43tfdfdgfd