JURYEN ER KLAR: DETTE ER MANHATTAN-BORGERNE SOM KAN DøMME TRUMP

Juryen er klar: Dette er Manhattan-borgerne som kan dømme Trump

NORD-CAROLINA (Nettavisen): Donald Trump hadde sin første uke i retten denne uken. Hver mandag, tirsdag, torsdag og fredag må ekspresidenten møte i fengsel.

Store deler av rettssaken denne uken gikk til juryutvelgelse og valg av stedfortredere. 12 jurymedlemmer og seks varamedlemmer skal bestemme om Donald Trump er skyldig eller ikke skyldig i noen eller alle av de 34 punktene han er siktet for knyttet til forfalskning av regnskap.

Han kan få en fengselstraff på opp til fire år.

Fredag var juryen klar.

JURY: Fredag ettermiddag amerikansk tid var juryen klar. Foto: Jane Rosenberg

Les også: Dette er hysjpenge-saken

– Velge bort de mest forutinntatte

Å velge jurymedlemmer i en slik sak er ikke lett. Over halvparten av de utplukkede New York-innbyggerne erklærte seg inhabil på første dag. For dem ble det for vanskelig å vurdere saken uten å være partisk.

– Hvordan skal man klare å velge jurymedlemmer som ikke har meninger om Donald Trump?

– Det er ikke mulig. Men de vil prøve å finne jurymedlemmer som vil opptre rimelig og med integritet. Så juryutvelgelsen her vil bestå i å velge bort de mest forutinntatte og uegnede, sa USA-ekspert Hilmar Mjelde til Nettavisen før rettssaken hadde startet.

Les også: – Myndighetene er ikke klare for volden Trump kan slippe løs

Dette er jurymedlemmene

Nå er syv menn og fem kvinner plukket ut og godkjent. Navnene deres er hemmelige, men offentligheten får vite hvem de er og hva slags bakgrunn de har.

Jurymedlem nummer 1 er en eldre, gift mann bosatt i West Harlem. Han har ikke barn. Han har jobbet i salgsbransjen i tre tiår. Tidligere var han servitør. På fritiden liker han å være utendørs. Mannen leser til daglig New York Times, Fox News, Daily Mail og MSNBC. Han leder juryen. Når juryen har kommet fram til en avgjørelse, blir det enten han eller rettssekretæren som skal lese opp avgjørelsen høyt foran Donald Trump. Han har hørt om rettssakene før, men oppgir å ikke ha en mening om Donald Trump.

Jurymedlem nummer 2 er en mann som jobber i finansbransjen. Han bor i strøket Hell´s Kitchen med konen sin. Han følger Trumps Truth Social-innlegg. Han følger også Michael Cohen, et sentralt vitne i denne saken, på Twitter. I retten sa han at han mener Trump har gjort gode ting for landet, men at det går «begge veier».

Jurymedlem nummer 3 er en ung, mannlig advokat. Han har bodd i New York i fem år, og flyttet dit fra Oregon. Han bor i Chelsea. På fritiden liker han å løpe og å gå tur i skogen. Han er verken gift eller har barn. Han leser Wall Street Journal, Google og New York Times. Han kjenner ikke til Trump-rettssakene særlig godt.

Jurymedlem nummer 4 er en sikkerhetsingeniør fra Upper West Side. Han er gift og har tre barn. På fritiden liker han å drive med trearbeid og metallbearbeiding. Han oppga å ikke ha sterke meninger eller følelser om Trump. Han har ikke sosiale medier.

Jurymedlem nummer 5 jobber som lærer og er fra New York. Hun er en ung, svart kvinne bosatt i Harlem. Hun får nyhetene sine fra enten Google og Tiktok, og lytter til podcaster om kjærlighet og kultur. Men hun bryr seg ikke særlig om nyhetene. Hun uttalte at president Trump sier det han mener, noe hun foretrekker fra en som skal lede landet. Hun oppgir å ha venner som har sterke meninger om Trump. Selv prøver hun å unngå politiske diskusjoner.

Jurymedlem nummer 6 er en ung ingeniør. Hun har vokst opp i New York og bor i Chelsea med tre andre personer. På fritiden liker hun å danse, se på TV og gå på restauranter. Hun følger nyhetene på New York Times, Google, Facebook eller ser på Tiktok. Hun oppgir å ikke ha sterke meninger om Trump, men at hun har andre meninger enn Trump har.

Jurymedlem nummer 7 er en advokat som bor i Upper East Side. Han har barn. Han leser New York Times, New York Post, Wall Street Journal og Washington Post. Han oppgir å ikke ha en mening om Trump. Mannen har et delt syn på Trumps politikk fra da han var president.

Jurymedlem nummer 8 er pensjonert, men har tidligere jobbet med kapitalforvaltning. Han er gift og har to barn. På fritiden liker han å stå på ski og trene yoga på fritiden. Han er fra Upper East Side. Nyheter leser han på The New York Times og The Wall Street Journal. Han ser også på CNBC og BBC. Han oppgir å ikke ha noen meninger om Trump som kan gjøre han inhabil eller hindre han fra å være rettferdig.

Jurymedlem nummer 9 er en kvinne som jobber som logoped. Hun er fra Upper East Side. Hun leser CNN og lytter til reality-podcaster. Hun påpeker at «alle» vet hvem president Trump er, og at da han var president snakket «alle» om politikk.

Jurymedlem nummer 10 er en mann som jobber i handelsbransjen. Han bor i Murray Hill, men er opprinnelig fra Ohio. Han er ikke gift og bor med en annen voksen. Han leser New York Times og lytter til podcaster om psykologi, men følger ikke særlig med på nyhetene. Han oppgir å ikke ha en sterk mening om Trump.

Jurymedlem nummer 11 er en en produktutvikler opprinnelig fra California. Hun bor i Upper Manhattan-området. Hun ser på «late night»-tv og leser Google, business og motenyheter. Hun uttrykte i retten at hun ikke liker Trumps personlighet. Hun kalte han egoistisk og omtalte han som en person som tjener sine egne interesser. Hun stilte spørsmål ved integriteten hans. Trumps team forsøkte å få henne vraket fra juryen etter uttalelsene, men dommer Juan Merchan sa at negative meninger om Trump ikke var en god nok grunn. Jurymedlem nummer 11 har uttalt at hun vil være rettferdig, noe Merchan mener hun vil klare å være.

Jurymedlem nummer 12 er en fysioterapeut som liker å løpe og spille tennis. Hun bor i Upper East Side. Hun har bodd i flere av delstatene før hun flyttet til New York. Hun hører på podcaster om sport og religiøs tro. Hun liker også musikk.

Det er også seks stedfortredere. Flesteparten er kvinner.

Les også: Piers Morgan om Donald Trump: – Har dere gått fra vettet?

Kan være gode nyheter for Trump

Eksperter har bitt seg merke i at to advokater skal være jurymedlemmer.

– De er ikke emosjonelle tenkere. Yrket krever analyse. Emosjonelle tenkere blir enklere svaiet til siden som forteller en god historie, sier Galina Davidoff, konsulent i rettssaker, til Politico.

Det kan være gode nyheter for Donald Trump. Trumps team håper trolig at de ikke blir like fort forført av påtalemyndighetens historier og heller fokusere på det tekniske i saken. Advokatene kan også opptre som ledere i gruppen og føre diskusjonene.

– Jeg pleier aldri la advokater være på panelet med mindre jeg er tusen prosent sikker på at de lener mot klienten min, sier konsulent Betty Dunkum.

Verken påtalemyndigheten eller Trumps team hadde innvendinger mot disse to jurymedlemmene.

To ble fjernet

To jurymedlemmer, en kvinnelig sykepleier og en mannlig IT-konsulent, hadde egentlig blitt plukket ut som jurymedlemmer, men de ble avskjediget av dommeren. It-konsulenten ble vraket, trolig for å ha løyet i svarene sine. Den kvinnelige sykepleieren synes presset fra pressen ble for mye. Dommer Juan Merchan har nå instruert reporterne i rommet om å ikke skrive hvilke arbeidsgivere jurymedlemmene har eller har hatt.

De gjenværende jurymedlemmene har utfordrende uker i vente. Mens rettssaken er i gang, kan de ikke diskutere den med noen. Selv ikke med kona eller romkameratene etter en lang dag i retten. De skal heller ikke lese nyheter om saken.

Kilder i denne saken er ABC News, AP, NBC News, CNN og New York Times.

2024-04-19T18:08:35Z dg43tfdfdgfd