KAN FøRE TIL BRANN: – BøR SKIFTES SNAREST

Kan føre til brann: – Bør skiftes snarest

(KRS): Brannen i huset startet da en røykvarsler tok fyr. Hendelsen i Alta ble omtalt av en rekke medier, deriblant VG.

Det viste seg at røykvarsleren var av typen KD-101, en modell både brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tidligere har advart mot.

Problemet med denne modellen er at den mangler batteripute. Slik er det lett å sette 9-voltsbatteriet inn feil vei, slik at det kortsluttes. Det vil igjen kunne føre til at batteriet utvikler sterk varme og røyk.

MED PUTE: Slik skal en trygg røykvarsler se ut – med batteripute som skiller mellom pluss og minus. Foto: Illustrasjonsfoto/If

– Mange aner ikke noe om denne brannfaren, og bør skifte røykvarsler snarest, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Røykvarslerne uten batteripute er solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet. Forrige gang DSB gikk ut med advarsel, anslo man at det befant seg 650.000 slike varslere i norske hjem.

MED OG UTEN: Røykvarsleren til venstre er av en type hvor du kan sette batteriet rett inn. Da kan det plasseres feil, kortslutte og utvikle varme. Røykvarsleren til høyre har batteripute, som gjør at det er umulig å sette batteriet feil. Foto: Illustrasjonsfoto/If

– Vi vet at mange byttet røykvarsler den gang. Likevel har vi dessverre grunn til å tro at det fortsatt finnes store mengder med varslere som har designsvakheten og fortsatt er montert der ute, sier Clementz i If.

Les også: Dette må du se etter

2024-05-02T07:40:25Z dg43tfdfdgfd