KREFTTALLENE BEKYMRER: – Må TAS På ALVOR

Krefttallene bekymrer: – Må tas på alvor

Tirsdag morgen publiserte Folkehelseinstituttet sin gjennomgang av kreftforekomster i Norge i 2023.

38.094 nye krefttilfeller ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022, en uvanlig nedgang, og særlig for de tre største kreftformene i Norge.

Men det er spesielt én type kreft som bekymrer Kreftforeningen.

Kraftig økning

Tallene for 2023 viser at hele 3051 personer i Norge fikk hudkreft, mens 2967 nordmenn fikk føflekkreft.

En alarmerende høy økning, skal vi tro kreftforeningen.

– De tallene er skyhøye og må tas på alvor, konstaterer Ross.

Les også:

Les også: Tester historisk kreftsprøyte: – Kan bli livreddende

Fra 2019 og til 2023 har forekomsten av de to krefttypene økt med nesten 19 prosent.

– Her må myndighetene kjenne sin besøkelsestid. Myndighetene kan gjøre veldig mye mer og det forventer jeg at de gjør, sier Ross til Nettavisen.

– Er det noen konkrete tiltak dere tenker på?

– Ni av ti tilfeller skyldes UV-stråling fra sol eller solarium. Det enkleste ville være å regulere solariumsbruk strengere. Vi foreslår at myndighetene nå vurderer et forbud mot solarium. Vi opplever også å ha vært alene i budskapet om solbeskyttelse og helsemyndighetene bør absolutt komme på banen nå.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) er er bekymret over økningen i antall påviste tilfeller av føflekk- og hudkreft, men mener departementet har tatt grep for å motvirke utviklingen.

Les hele statssekretærens tilsvar lenger ned i saken.

Les også:

Les også: Ny kreftbehandling lanseres i Norge: – En milepæl

Klare råd

Ross mener det er spesielt trist å se utviklingen, da de to krefttypene er svært enkle å forebygge.

– Det er en kreftform som rammer veldig mange og kan enkelt forebygges. Det er veldig leit at vi ikke klarer å få de tallene ned. Nordmenn kan gjøre enkle grep for seg selv for å forhindre dette, sier hun.

Les også:

Les også: Frida (25) fikk sjokkbeskjed hos legen: – Jeg ble redd

Ross trekker frem at særlig denne tiden på året er nordmenn ekstra utsatt.

– Vi er akkurat ferdig med vinteren og kroppen er ikke vant med solen og UV-strålingen. Da er det spesielt viktig og smøre seg godt med solfaktor 30 eller 50, ofte annenhver time om man er i aktivitet. Bruk solhatt og solbriller og kle på deg om det blir veldig mye sol, er hennes råd.

Nedgang i lungekreft

Selv om hudkreft-tallene øker, er det ikke bare dårlig nytt i 2023s krefttall. Blant annet er det en nedgang i antall lungekreft, særlig blant kvinner. Dermed har de siste års trend, der disse tallene har økt, snudd.

Les også:

Les også: Enorme kreftforskjeller i Oslo

Det er i tråd med tallene på antall som røyker i Norge, som de siste årene har sunket.

– Det tyder på at tobakksforebyggingen hjelper på kreftforebyggingen. Fortsetter vi å gjøre de riktige tingene, vil vi se færre lungekrefttilfellene på statistikken, forteller Ross.

– Men har krefttypene snus-bruk bidrar til økt, ettersom bruken av snus øker?

– Det er ingen økning i krefttypene som snus kan gi, men det er nok fordi at det er gått for kort tid. Vi vil eventuelt se den effekten før i fremtiden.

Det var også lungekreft som tok klart flest liv i 2022. med 2205 tilfeller hvor sykdommen endte med død.

Slik svarer departementet

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, (Ap) svarer på kritikken fra Ross i en e-post til Nettavisen, sendt fra departementets kommunikasjonsavdeling.

Der skriver de at de mener det er bekymringsfullt at hud- og føflekk-kreft har økt så mye de siste årene.

– Det er viktig at vi som felleskap gjør det vi kan for å forebygge kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer. Forebygging av kreft handler om flere faktorer. Vi vet at levevaner knyttet til tobakksbruk, alkoholkonsum, fysisk aktivitet og kosthold – og ikke minst bruk av solkrem – har stor betydning for kreftrisiko.

Bekeng og departement peker på at regjeringen la frem en folkehelsemelding med en rekke tiltak for å bedre folkehelsen og utjevne sosiale helseforskjeller.

– Solarievirksomheter er allerede underlagt regulering i strålevernloven og strålevernforskriften. De skal blant annet følge regler om 18 års aldersgrense og skal ha et tilfredsstillende system for alderskontroll, skriver de.

Og fortsetter:

– Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) har på oppdrag fra HOD utredet flere tiltak som kan begrense bruk av solarium. DSA har levert sine anbefalinger og et forslag om endring av solariumsregelverket er til vurdering hos HOD.

Dette er de vanligste kreftformene i 2023

Til tross for at flere overlever kreftsykdommen, er det fortsatt et betydelig antall mennesker som dør av av kreft årlig.

11.451 personer døde av kreft i 2022. De samme tallene fra 2023 er ikke klare enda.

Kreft i lunge, tykk- og endetarm, prostata, samt brystkreft blant kvinner sto for over halvparten av alle dødsfall som følge av kreft i 2022.

Dette er de hyppigst forekommende kreftformene i 2023:

  • Prostatakreft: 5258
  • Brystkreft: 4111
  • Lungekreft: 3319
  • Tykktarmskreft: 3388
  • Hudkreft, ikke-melanom: 3059¨

I 2023 var det totalt 17.778 kvinner som fikk kreft for første gang, og 20.487 menn.

Det diagnostiseres tre ganger så mange krefttilfeller nå sammenlignet med for 50 år siden, og det er flere menn enn kvinner som får kreft.

2024-05-07T08:44:36Z dg43tfdfdgfd