LANGER UT MOT PUTIN: – ALVORLIG OG UAKSEPTABELT

Langer ut mot Putin: – Alvorlig og uakseptabelt

– Det er veldig alvorlig, og helt uakseptabelt å rasle med atomvåpensablene og å komme med stadige trusler, slik de har gjort i to år nå, sier Bjørn Arild Gram til Ukrainapodden, en podkast fra Nettavisen.

Du kan lytte til Ukrainapodden på Spotify, og alle andre podkastplattformer.

Mandag raslet russerne igjen med de famøse atomvåpensablene. Russlands president Vladimir Putin skal ha bestilt en øvelse for bruk av taktiske atomvåpen.

– Jeg tror ikke det er aktuelt med prøvesprengning. Russland har nevnt kjernefysiske våpen som noe de kan vurdere mange ganger siden februar 2022, men har fått klar beskjed fra blant annet Kina om at det vil endre situasjonen dramatisk for Russland. Jeg tror dette er en del av skremselspropagandaen fra Russland, sier Russland-forsker Jakub Godzimirski til Nettavisen.

Det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass skriver at russiske styrker vil øve på missilformasjoner som skal øke beredskapsapen til de russiske styrkene. Tass og andre russiske nettsider skriver ikke noe om det faktisk vil bli foretatt en prøvesprengning.

Les også:

Les også: Forsker kritisk til Ukraina-støtten: – Et lappeteppe

Tar sterk avstand

– Slik retorikk må vi ta sterk avstand fra, sier forsvarsminister Gram.

Forsvarsministeren sier at den største endringen Norge har sett er utplassering av atomvåpen i Belarus, samt at Russland trekker seg fra nedrustningsavtaler.

– Det er veldig bekymringsfullt, sier Gram til Ukrainapodden.

Les også:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

Ingen kontakt med Sjojgu

Forsvarsminister Gram sier han ikke har hatt noe kontakt med Sergej Sjojgu, Russlands forsvarsminsiter.

– Etter 24. februar 2022 er kontakten mellom landene tatt ned til et minimum. Vi har likevel opprettholdt noen kanaler. Jeg tror det er fornuftig å ha noen åpne kanaler for å kunne unngå misforståelser, sier Gram.

Les også:

Les også: – En akilleshæl for det russiske luftvåpenet

Norske F-16 snart på vei til Ukraina

Norge er ett av landene som skal donere F-16 kampfly til Ukraina. Tidligere i år kunne Nettavisen fortelle at amerikanske myndigheter har godkjent overføring av 22 flyskrog fra Norge til Ukraina.

Les mer:

Les også: USA har godkjent overføring av 22 norske F-16 til Ukraina

Til Ukrainapodden sier Gram at det er en enorm jobb å skulle bygge opp et helt nytt ukrainsk kampflyvåpen som skal operere F-16.

– Når er de norsk-donerte F-16 flyene på plass i Ukraina?

– Det er ikke sikkert det vil ta kjempelang tid. Det er nok sånn at de kunne flydd flyene nå, men de skal også kunne brukes på en hensiktsmessig måte i samspill med resten av forsvaret, sier en hemmelighetsfull Gram.

Han sier at flyskrogene som skal doneres til Ukraina er i varierende teknisk stand. Noen av de krever vesentlig mer jobb enn andre for å bli stridsklare.

– Det kreves ganske mye for å gjøre klart hvert enkelt fly.

Les også:

Les også: Bekrefter til Nettavisen: Ukrainske soldater dreper russere i Afrika

Svalbard er norsk

Den siste uken har det vært flere artikler om økt russisk vilje til sabotasje mot Europa. Et potensielt mål som har blitt trukket fram er Svalbard.

Les mer:

Les også: Slår alarm om Putins planer for Europa: Vil utføre sabotasje

– Kan du se for deg en form for hybridkrig på Svalbard?

– Jeg må være helt presis: Svalbard er en del av Norge, på lik linje som Oslo, eller Steinkjer, der jeg kommer fra. Det skal forsvares på akkurat samme måte som fastlandet, sier Gram til Ukrainapodden.

Les også:

Les også: Vladimir Putins feilberegning: – Ble nok overrasket

Han sier han ikke vil spekulere i forskjellige scenarioer for hvor Russland kunne måtte ønske å påvirke eller legge press på Norge.

– Når vi har jobbet med ny langtidsplan for forsvaret er det å sikre vår handlefrihet, som igjen handler om situasjonsforståelse med overvåkning og tilstedeværelse i nord, noe vi har vært opptatt av, sier Gram.

Les også:

Les også: Strengt hemmelig F-16-program: – Ingen tvil om at Russland følger med

Lytt til hele podkasten her:

2024-05-06T19:37:58Z dg43tfdfdgfd