LIBAN-DOMMEN ANKES: – TRIST. Nå Må FAMILIEN IGJEN SETTE LIVET På VENT

Liban-dommen ankes: – Trist. Nå må familien igjen sette livet på vent

(Haugesunds Avis): KARMØY: – Det betyr så uendelig mye. Jeg har gått rundt og vært veldig spent på beslutningen som skulle tas, fortalte Liban Sora Wago til Haugesunds Avis 7. april.

Da hadde han hatt noen dager på å ta inn over seg dommen fra Oslo tingrett, som slo fast at utvisningsvedtaket til firebarnsfaren i Kopervik var ugyldig.

Nå har imidlertid UNE anket vedtaket fra tingretten.

– Vi kan bekrefte at det foreligger en anke i saken, og ettersom den nå skal behandles i lagmannsretten, kan vi ikke gå i detaljer utover det, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tom Christer Ruud i UNE til Haugesunds Avis.

Liban Wago Sora er naturlig nok skuffet over utviklingen i saken.

– Dette er veldig dårlig nytt for oss. Først fikk vi gode nyheter, og nå er hele familien veldig skuffet siden saken må opp igjen. Da de valgte å anke, var det veldig tungt for oss – spesielt for barna. De spør meg om hva det er som skjer med UNE, forteller Sora.

Les også: Fryktet at døden nærmet seg. Nå vil han bli bussjåfør

– Veldig skuffende

Seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) legger ikke skjul på at han er oppgitt over avgjørelsen.

– Veldig skuffende at de har valgt å anke denne saken. Jeg synes dommen i tingretten var god og velbegrunnet – spesielt med tanke på at den ikke ville fått noen store konsekvenser utover denne konkrete saken, forklarer han.

Noas har i en årrekke representert Liban og hans familie, nå gjennom Noas domstolsprosjekt.

Liban Wago Sora har i snart 20 år bodd i Norge, da han søkte asyl her etter å ha flyktet fra hjemlandet Etiopia. I fire år ventet han på svar, og i 2008 fikk han beskjed fra UNE at han ikke oppfylte vilkårene for beskyttelse.

Siden den gang har han oppholdt seg ulovlig i Norge – fram til Oslo tingrett tidlig i april altså konkluderte med at hensynet til barnas beste veide tyngre enn innvandringsregulerende hensyn i Liban sin sak.

Les også: Dom fra Oslo tingrett: Liban får bli i Norge

– Lovlig opphold fram til rettskraftig dom

Martinsen i Noas reagerer på at den kommende ankesaken i lagmannsretten sannsynligvis vil komme opp på samme tidspunkt som konsekvensene av budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV vil tre i kraft.

Ifølge denne avtalen skal nye regler i utvisningssaker implementeres i lovverket i løpet av året.

– I så måte mener jeg at UNE burde tatt dommen i tingretten til etterretning. De varslede regelverksendringene vil omfatte Liban og familien. Derfor stiller anken seg i et ytterligere snodig lys – for når saken kommer opp for lagmannsretten, er det langt fra sikkert at den vil ha noe rettslig interesse dersom det nye regelverket er på plass som avtalt i budsjettavtalen, mener Martinsen.

– Så ja; dette er nedslående nyheter for vår del, men samtidig et signal til politiske beslutningstakere om hvordan forvaltningen ser på denne typen saker. Saken viser hvor viktig det er at de kommende endringene fra budsjettavtalen så fort som mulig innføres i lovverket, legger han til.

Seniorrådgiveren anslår at ankesaken vil bli satt opp i løpet av høsten.

– Trist for familien, som igjen må sette livet på vent. Men heldigvis er det ingen fare for at Liban blir utvist i mellomtiden. Han har nå lovlig opphold i Norge fram til det foreligger en rettskraftig dom i saken. Det gir i hvert fall familien en liten trygghet, selv om det altså nå blir en ny runde med usikkerhet for dem.

2024-05-07T14:10:24Z dg43tfdfdgfd