MøTER På FORDOMMER I RUSSETIDEN: – IKKE DE MEST POPULæRE

Møter på fordommer i russetiden: – Ikke de mest populære

DRAMMEN/EIKER/LIER (Drammens Tidende): Det er mai. Folk i røde og blå dresser preger bybildet, og busser i forskjellige farger ruller på veiene mens det spilles høy musikk over høyttalerne.

– Det føles surrealistisk, for vi har ventet så lenge. Det føles ut som at man bare kler seg ut når man tar på dressen. Det føles ikke ekte, sier Frida Omre (18) på Formelp1.

Del av et fellesskap

Bussen består av 24 jenter, Omre, Hennie Hayden Rasmussen (19) og Andrea Hordvik (18) er tre av dem. I flere år har de drømt om russetiden, og være på buss. Både fordi de har sett opp andre som har gjort det samme, og fordi de blant annet synes det er gøy å være del av et fellesskap.

Kjøretøyet er leid av et firma som fikser alt jentene måtte ønske. Alt av lyd, lys, eksteriør og interiør. Lite har de gjort på egen hånd.

– Vi har grunnet, og vi har vasket den, sier Rasmussen spøkefullt.

– Også har vi fylt bensin selv. Nei da, vi har ikke gjort så mye, fortsetter hun.

Les også: Bli med inn i Formelp1

– Ikke mange som vil møte oss

Jentene har brukt rundt 60.000-70.000 kroner hver, og er tydelig på at russetiden er verdt summen. De peker på ting gjengen har gjort sammen opp mot russetiden, og de fine vennskapene som har blitt bygget.

24 jenter kan by på utfordringer, men Rasmussen forteller at det bare «er kjærleik» på bussen. Dog kan de møte på noen utfordringer når de er ute og ruller med russebusser fra andre steder på nettene.

– Det er ikke så mange som vil møte oss. Vi merker ikke så mye til det, men det er ikke å legge skjul på at vi ikke er de mest populære. Det kommer negative kommentarer fordi man er fra Drammen, men vi blir ikke plaget, sier Omre.

– Men vi roper ikke høyt at vi er fra Drammen, tilføyer Rasmussen.

Omre, Rasmussen og Hordvik sier også at de kan bli ekskludert fra rulleruter med bussene som ikke er lokale.

– Vi har ikke prøvd å få være med, men vi skal ikke prøve heller. Vi vet hvordan vi hadde blitt møtt. Det er veldig rart, for alle ser like ut, alle kler seg likt og vi hører på de samme sangene. Alt er likt, det er bare hvor man bor som er forskjellig.

– Jeg tror vi har det bedre enn dem, jeg. Vi kan ha det gøy uten å være høytidelige. Vi kan slappe av med gjengen uten at det skal handle om prestasjon eller være best, påpeker Rasmussen.

– Folk ser ned på oss

Også «Monroll» – en buss med 25 jenter hvor flesteparten går på St. Hallvard videregående skole – har også merket negativitet rundt hvor de kommer fra. Det forteller Malin Righ (18), Ella Ranvik (18) og Selma Hage (18).

– Folk ser ned på oss. «Her kommer drammensgjengen med leddbussene sine», pleier de å si når vi kommer på McDonalds i Asker. Det er et unødvendig problem som ikke trenger å være der, men vi har selvironi på det, sier Hage.

– Vi kan ikke noe for hvor vi er fra, haha! Vi feirer samme ting. Men vi tar oss ikke nær av det, legger Ranvik til.

VIL FÅ DET TIL Å FUNKE: Ella Ranvik (t.v), Malin Righ og Selma Hage forteller at bussen har en egen tillitsvalgt. Dette for at alle skal kunne bruke stemmen sin. Foto: Eline Larsen

Til tross fordommene er det god stemning blant jentene på bussen. «Monroll» har nemlig utpekt en tillitsvalgt som tar seg av de eventuelle problemene som måtte oppstå.

– Via henne kan man ta det anonymt. Det er ikke alle som tør å si noe, men alle skal tørre å bruke stemmen sin, sier jentene.

– Hun tar kampene andre kanskje ikke tør å ta, og det er derfor det har gått så bra. Vi har jo vært økonomisk bundet til bussen i tre år, og da må man få det til å funke. Alle skal ha det fint, ellers er det bortkastet, sier Ranvik, og viser til at de har brukt rundt 60.000-70.000 kroner hver.

Les også: Bli med inn i Monroll

Brukt langt unna 60.000 kroner

Emilie Steinsett (18) og Ugne Simenaite (19) på Vi Elsker ønsker ikke gå ut med hvor mye de har brukt på russebussen, men påpeker at det er langt unna 60.000 kroner.

I likhet med de andre bussene, har også de gått for å leie kjøretøyet, ikke kjøpe. Og for å spare mest mulig penger, har de stått for maling av innsiden selv.

– Vi gadd ikke prøve oss på utsiden, sier Simenaite.

Les også: Bli med inn i Vi Elsker

Fordommene mot Drammen og Eiker, er også noe jentene på Vi Elsker har merket. På spørsmål om det er kjedelig, svarer Steinsett:

– Til en viss grad, men vi har nesten ikke merket noe.

– Jeg bryr meg ikke. Vi blir ikke påvirket, tilføyer Simenaite.

LEIER: Ugne Simenaite (t.v) og Emilie Steinsett forteller at jentegjengen valgte å leie buss fremfor å kjøpe. – Det er ikke sikkert man får solgt bussen, også må man ha parkeringsplass til bussen. Nå fikser utleieren alt, sier de. Foto: Eline Larsen

Verdt summen

Lucas Eiternes (18), Arvin Ali (18), Julius Jagland (18), Max Wilhelmsen (18) og Suleiman Arbab (18) på bussen Psykuse har i likhet med de andre også valgt å leie buss. Og ei heller de har gjort mye av arbeidet selv.

– Jeg skulle ønske vi hadde gjort noe selv, sier Ali.

– Da kan du vaske, skyter Wilhelmsen spøkefullt inn.

Les også: Bli med inn i Psykuse

De har brukt rundt 60.000-70.000 kroner hver, og synes også summen har vært verdt å betale. I tillegg er de ganske så stolte over hvordan russebussen har blitt. Utenfor preges den av både farger og lys, samt at den har fått krone.

– Dette er noe av det beste Drammen har sett på lenge, påpeker Arbab.

FLERTALLET BESTEMMER: Lucas Eiternes (t.v), Arvin Ali, Suleiman Arbab, Julius Jagland og Max Wilhelmsen forteller at det var flertallet som bestemte da navnet skulle velges. – Det er et enkelt prinsipp, og det er at flertallet bestemmer, sier Jagland. Foto: Eline Larsen

2024-05-02T18:07:19Z dg43tfdfdgfd