NY RAPPORT: ØKNING I KRIMINALITETEN BLANT DE YNGSTE I OSLO

Ny rapport: Økning i kriminaliteten blant de yngste i Oslo

Onsdag ble den årlige Salto-rapporten lagt frem av Oslo politidistrikt og Oslo kommune. En rapport de legger frem årlig, der de ser på barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo.

Byråd for Sosiale tjenester, Julianne Ferskhaug (V), er særlig bekymret over tallene.

– Tallene som legges frem i rapporten tegner et alvorlig bilde. Det er barn vi snakker om, sier hun til Aftenposten.

– Negativ utvikling

Rapporten viser en økning på 31 prosent antall registrerte anmeldelser for vold med gjerningspersoner i alderen 10 til 17 år i 2023.

Det var til sammen registrert 712 anmeldelser for vold., og av disse anmeldelsene var 175 trusler. Samtidig var det registret 129 anmeldelser i kategorien vold mot offentlig tjenesteperson.

For fysisk vold var det registrert totalt 401 anmeldelser med en eller flere gjerningspersoner i alderen 10 til 17 år. Dette er en økning på 29 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for årene før pandemien.

– Dette er en negativ utvikling som bekymrer meg, og den må møtes med samlet og forsterket innsats. Det betyr at politiet må få ressursene de trenger til å oppklare og forbygge kriminalitet, samtidig som vi må forsterke samarbeidet mellom politiet og kommunens forebyggende innsatser, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

BEKYMRET: Byrådsleder Eirik Lae Solberg er bekymret over de nye tallene fra politiet. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Økning i vold og vinningslovbrudd

Rapporten viser også en økning i antall anmeldelser for vold for 10-14-åringene, og for vinningslovbrudd. De fleste anmeldelser for fysisk vold er for kroppskrenkelse, og de mest alvorlige voldssakene utgjør en liten andel av anmeldelser for fysisk vold.

– Når barn og unge utfører kriminalitet får det store konsekvenser for både utsatte, utøver selv og samfunnet. Politiet prioriterer å være tilstede for å forhindre vold og rekruttering til kriminelle nettverk, sier politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt.

I kategorien vinningslovbrudd var det i 2023 registrert 856 anmeldelser. Dette var en økning på 26 prosent sammenlignet med årene før pandemien.

Av de 856 anmeldelsene var 602 for butikktyveri, og butikktyveriene alene utgjorde 22 prosent av alle anmeldelser i Oslo kommune med mistenkte i aldersgruppen 10 til 17 år.

Fortsatt er det slik at om lag 97 prosent av barn og unge i alderen 10 til 17 år ikke er registret med kriminalitet.

Unge må føle mestring

– Vi må sørge for at unge får bedre muligheter til å lykkes i trygge lokalmiljø heller enn gjennom kriminalitet, sier Byråd for Sosiale tjenester, Julianne Ferskhaug (V) til Nettavisen.

Ifølge Ferskhaug skal det nå fokuseres på å etablere arenaer der ungdommene kan føle på mestring.

– Vi har fått god oversikt fra Salto-rapporten for Gamle Oslo, der man ser at kriminalitet ofte hører sammen med utenforskap og mangel på tilhørighet og mestring. Nå skal Oslo kommune bruke 100 millioner kroner på en fritidskortordning som skal sikre at alle uavhengig av familiens økonomi kan delta på fritidsaktiviteter.

BEKYMRET: Byråd for Sosiale tjenester, Julianne Ferskhaug (V) er bekymret over den økende kriminaliteten blant de yngste i Oslo. Foto: Sturlason AS Polyfoto

Samtidig skal de legge til rette for flere ferie- og deltidsjobber.

– Deltidsjobbene vil gi barn og unge en egen inntekt og for mange er det viktig å kjenne på at man kan lykkes, kanskje særlig hvis man sliter på skolen, sier Ferskhaug.

Dette er bare noen av tiltakene, og hun understreker at det er viktig for de unge å få et trygt forhold til voksenpersonene rundt seg.

– Dette er et langsiktig tiltak som skal skape tillit mellom unge og voksne. Vi må ha trygge voksne som setter tydelige grenser, som foreldre, fotballtrenere og lærere.

2024-05-08T07:58:28Z dg43tfdfdgfd