PALESTINA-AKTIVISTER SPERRET INNGANGEN TIL NORGES BANK

Palestina-aktivister sperret inngangen til Norges Bank

BANKPLASSEN (Nettavisen): Aktivister fra Palestinakomiteen og Aksjonsgruppa for Palestina sperret tirsdag formiddag inngangen til Norges Bank, hvor det avholdes en investeringskonferanse.

Norges Bank forvalter investeringene i Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet. Kravet fra demonstrantene er at Oljefondet trekker seg ut av Israel-investeringer som bidrar i landets krigføring og okkupasjon av de palestinske områdene.

Demonstrantene ble møtt av et massivt politioppbud. Politiet krevde ved 11-tiden at demonstrantene skulle fjerne seg i løpet av fem minutter. Denne oppfordringen var det flere demonstranter som ikke etterkom. Dermed ble de fjernet med makt av politiet.

Les også: Oljefondet tjente 1210 milliarder kroner i første kvartal

– En dårlig investor

– Oljefondet har en konferanse hvor de skal lære bort det å bli en god investor. Vi synes oljefondet er en svært dårlig investor. De har investert masse i våpen som brukes i Gaza til å bruke uskyldige kvinner og barn. De har investert i okkupasjon av Vestbredden, massevis av penger i firmaer som er involvert på Vestbredden, sier Kjell Stephansen, talsmann for demonstrantene og politisk nestleder i Palestinakomiteen, til Nettavisen.

Flere av verdens ledende investeringseksperter og fondforvaltere er tirsdag samlet på den årlige investeringskonferansen i Oslo. Budskapet fra Palestinakomiteen i Norge er dette:

– Hvis Norges Bank vil bli en bedre investor, bør de begynne med å trekke Oljefondets investeringer i selskaper som medvirker til folkemord og okkupasjon, skriver Palestinakomiteen i en pressemelding.

KREVER STANS: Palestina-aktivister krever at Oljefondet trekker seg ut av Israel-investeringer. Foto: Håvard Hjorthaug Vege (Nettavisen)

Krav til Oljefondet

– Pengene renner inn på Oljefondets konto når bombene dreper barn i Gaza, sier talsmann Kjell Stephansen.

Kravet fra aktivistene er at Norges Bank trekker Oljefondets investeringer ut av selskaper som forsyner Israel med våpen eller samarbeider med israelsk våpenindustri. Videre krever de at Norges Bank slutter å investere i selskaper som er involvert i ulovlige israelske bosetninger. Til slutt krever de at Norges Bank ekskluderer israelske selskaper fra Oljefondets investeringsunivers, på samme måte som russiske selskaper ble ekskludert i 2022.

Ifølge en rapport som LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp står bak er Oljefondet Europas største investor i den israelske okkupasjonen med over 140 milliarder kroner investert i selskaper som er involvert i israelske bosetninger på okkupert område.

Les også: FN forferdet over meldinger om massegraver ved sykehus i Gaza

2024-04-23T10:25:30Z dg43tfdfdgfd