POLITIET STENGTE CANNABISKAFé – éN ANMELDT

Politiet stengte cannabiskafé – én anmeldt

(Avisa Oslo/Nettavisen): Lørdag formiddag ble det åpnet en cannabisbutikk på en adresse i bydel Frogner, ikke langt fra Slottet.

Anslagsvis 50-70 personer møtte først opp i Slottsparken, før de marsjerte til adressen i ti-tiden.

Like over klokken 11.00 har politiet dukket opp på stedet. De skal ha stengt kafeen.

– Nå er det i hvert fall en rettssak på gang, tenker jeg. Nå er butikken stengt – hadde tenkt til å stenge klokka 12.00 uansett, sier initiativtager Roar Mikalsen til Avisa Oslo.

– Politiet er blitt kjent med det som kan framstå som mulig offentlig salg av narkotika i en butikk i sentrum. Politiet har nå stengt salget, og det gjøres vurdering på eventuell straffeforfølgelse av selger, skriver operasjonssentralen på X klokken 11.25.

Til VG anslår Mikalsen at han rakk å selge om lag 600 gram cannabis, for omtrent 50 000 kroner.

SELGER: Roar Mikalsen (til venstre) og Remi Sørelvmo Berisha bak kassa på kafeen. Foto: Cecilie Rygh Trodal/Avisa Oslo

Les også: Bør cannabis til eget bruk legaliseres?

Politiet: – Én anmeldt

Innsatsleder, Steinar Bjerke, møtte pressen etter nedstengningen. Der kunne han fortelle at én person blir anmeldt for salg av cannabis.

– Det vil bli opprettet en straffesak, og det blir opp til påtaleansvarlig hva som skjer videre.

Personen det gjelder er kafédriver, Mikalsen, som ble avhørt på stedet etter nedstengningen.

Bjerke forklarer at nedstengningen foregikk uten problemer.

– Cirka klokken 11 tok noen uniformerte patruljer kontakt med kafeen og personen som hadde tatt initiativet. Vi forklarte at dette måtte opphøre straks. Dette forholdt han seg til. Vi beordret at kafeen måtte tømmes for folk. Det var mange folk på stedet, samtlige gikk ut. Det var ingen hendelse i etterkant fra de som var på innsiden eller utsiden, sier Bjerke.

STOPPET SALGET: Innsatsleder Steinar Bjerke i Oslo-politiet. Foto: Cecilie Rygh Trodal (Avisa Oslo)

– Fantastisk oppmøte

Emil Gjerde Engebretsen er en av dem som er til stede lørdag. Han er engasjert i lokallaget til Normal (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen).

– Jeg synes det er et helt fantastisk oppmøte, sier han til Avisa Oslo.

Han bruker det selv, og har engasjert seg fordi han mye stigma mot brukerne.

– Vi får panikk hver gang vi hører om narkotika eller hasj, så ingen vil ha det noe sted i hele Norge. Da kommer man til det punktet som viser hvor viktig det er at så mange tør å møte opp og bare skamløst kjøpe cannabis. Det er jo historisk, sier Engebretsen.

– Dere har fått være i fred så langt. Hva tenker du om det?

– Det tyder jo på at ting har skjedd, og at voksne, ansvarlige mennesker i politiet begynner å innse hvor mye ekstremt mye ressurser som er blitt brukt på cannabis. Jeg tenker de har tatt til fornuften, og at de har fått signaler på hvor lite alvorlig cannabis er.

– Politiet kommer til å ta kontakt der om ikke så lenge. Vi følger situasjonen. Narkotika er ulovlig, sier operasjonsleder Bjarne Pedersen i Oslo politidistrikt til TV2.

HSITORISK: Emil Gjerde Engebretsen betegner dagen som historisk. Foto: Cecilie Rygh Trodal (Avisa Oslo)

Uoffisiell feiring

– De siste ti årene har verdenssamfunnet gått vekk fra et narkotikafritt ideal. Ettersom vi har forlatt hensikten med loven må vi også revidere loven, sa Roar Mikalsen, leder av Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), til Avisa Oslo tidligere denne uka.

20. april er en uoffisiell feiring av cannabis og cannabiskultur verden over.

Mikalsen ønsker å skape debatt om norsk ruspolitikk.

RØYKET: Markeringen startet foran Slottet, hvor mange røyket cannabis uten at politiet grep inn. Foto: Cecilie Rygh Trodal (Avisa Oslo)

2024-04-20T10:29:41Z dg43tfdfdgfd