RETTSSAKEN MOT TRUMP: – DETTE VAR EN KATASTROFE FOR FORSVARERNE

Rettssaken mot Trump: – Dette var en katastrofe for forsvarerne

NORD-CAROLINA, USA (Nettavisen): Det er andre uken av rettssaken mot Donald Trump i New York. Jurymedlemmene ankom ikke retten før 11.00 tirsdag formiddag amerikansk tid.

Partene skulle nemlig først argumentere for og imot om Trump har brutt munnkurven han har fått etter å ha uttalt seg offentlig om involverte parter i hysjpenge-saken.

Les også: Dette er hysjpenge-saken

– En katastrofe for forsvarerne

Påtalemyndigheten mener Trumps innlegg på sosiale medier truer evnen til å gjennomføre denne rettssaken. De viser til ti forskjellige innlegg.

Flere av postene kommenterer Michael Cohen, et nøkkelvitne i rettssaken. Cohen har uttalt at Trumps angrep på han stinker av desperasjon. Trumps team hevder Trump har retten til å svare på politiske angrep.

I løpet av høringen ble Trumps advokater irettesatt flere ganger av dommer Juan Merchan. På et tidspunkt hevet dommeren stemmen da han snakket til Trumps advokat. «Jeg stiller spørsmålene», var budskapet.

«Dette var en katastrofe for forsvarerne», skriver CNNs juridiske sjefskorrespondent Paula Reid etter høringen.

Les også: Straffesaken mot Donald Trump: – En kriminell konspirasjon

Vil bøtelegge Trump

Retten gikk nemlig gjennom hver post, mens Trumps team heller ville at fokuset skulle ligge på «det store bildet», påpeker Reid.

Hun viser også til at Merchan på et tidspunkt ville vite om Trump ville avlegge ed på at han ikke trodde han hadde brutt munnkurven.

«Din klient mener at han ikke tror han brøt munnkurven da han republiserte innlegg. Jeg vil gjerne høre det. Eller forventer du at jeg skal bare akseptere det fordi du sier det?», sa Merchan til Trumps advokat Todd Blanche.

Trumps advokat hevdet at Trump prøver hardt å føye seg etter munnkurven. Merchan svarte at han mister all kredibilitet i retten.

Dommeren har ikke tatt en avgjørelse enda om det mulige bruddet på munnkurven han er ilagt.

Trumps mann i mediebransjen

Rettssaken fortsatte med juryen til stede og nøkkelvitnet David Pecker rett etter klokken 11.00 amerikansk tid. Pecker var administerende direktør og styreleder i den tabloide avisen National Enquirer da Trump var presidentkandidat i 2015 og 2016. Han skal ha kjent Trump siden 80-tallet. I retten forteller han at de så hverandre oftere etter Trump annonserte at han skulle stille til valg.

AVTALE: Mediedirektøren David Pecker skal ha blitt brukt for å drepe skadelige historier om Trump. Foto: Marion Curtis

I retten blir han fremstilt som Trumps mann i mediebransjen. Tirsdag innrømmer han at hver gang det var en negativ historie om Trump på vei til publisering, varslet han Trumps daværende advokat Michael Cohen.

Ifølge Pecker hadde de en avtale om at avisen skulle publisere positive historier om Trump, negative historier om konkurrentene og varsle om skadelig informasjon.

Pecker skal ha tilbydd Cohen å varsle han om kvinner som forsøkte å selge historiene sine slik at Cohen kunne stoppe historiene fra å bli publisert. Det var ikke kun snakk om historier som ble forsøkt solgt til Peckers avis, men også hvis han hørte rykter i «markedet».

Dette var en avtale ingen eller svært få visste om, ifølge Pecker. Han var redd for lekkasjer.

– Kriminell konspirasjon

Ifølge påtalemyndigheten har Trump, Michael Cohen og Pecker dannet en kriminell konspirasjon for å drepe pinlige historier som kunne sverte Donald Trump i presidentkampen. Trump har så bokført falske utgifter for å skjule hysjpenge-utbetalingene.

Les også: Juryen er klar: Dette er Manhattan-borgerne som kan dømme Trump

Det omtales i USA som en «catch and kill»-strategi. Peckers medieselskap skal ha kjøpt rettighetene til eksklusive historier om Trump for å drepe dem.

Både Playboy-modellen Karen McDougal og pornoskuespilleren Stormy Daniels ble betalt av National Enquirer og morselskapet American Media Inc. for rettighetene til historiene deres.

Vitnet om utbetalingen til dørmannen

En tredje utbetaling til en Trump Tower-dørmann er også et punkt i tiltalen. Dørmannen hevdet at Trump hadde fått et barn utenfor ekteskapet. I retten tirsdag forklarte Pecker seg først om denne utbetalingen.

«Hvis historien hadde vært sann, da hadde vi trolig hatt den største omsetningen siden Elvis døde».

Dørmannen ble betalt 30.000 dollar. Pecker hevder at han hadde tenkt til å publisere historien etter den ble verifisert. Men også først etter 2016-valget.

«Det var samtalen jeg hadde med Cohen og hva vi ble enige om», sa Pecker i retten. Avisen konkluderte med at dørmannens historie ikke stemte.

Pecker vitnet også tirsdag om utbetalingen til Karen McDougal. Modellen hevder hun hadde en affære med Trump i 2006. Trump benekter dette. Rettssaken fortsetter torsdag.

David Pecker har blitt gitt immunitet i bytte mot å vitne i saken.

Påtalemyndighetene mener Trump forsøkte å drepe historiene til Stormy Daniels og Karen McDougal for å påvirke valgresultatet. Foto: ETHAN MILLER DIMITRIOS KAMBOURIS

Trump må møte i retten hver mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Hver onsdag tar retten en pause.

Les også: Mann har tent på seg selv utenfor rettslokalet der Trump-saken pågår

2024-04-23T15:56:17Z dg43tfdfdgfd