RUSSISK BOMBEFLY HAR STYRTET – UKRAINA HEVDER å STå BAK

Russisk bombefly har styrtet – Ukraina hevder å stå bak

Ifølge forsvarsdepartementet har de fire som var om bord i flyet, skutt seg ut, og to av dem er reddet mens den tredje er bekreftet død. Det pågår søk etter den fjerde.

Årsaken til styrten er ikke kjent, men ifølge uttalelsen fra forsvarsdepartementet kan det skyldes teknisk feil på flyet. BBC skriver at det russiske forsvaret opplyser om at det ikke var ammunisjon om bord i flyet og at styrten ikke førte til skader på bakken.

Ukraina sier de ødela flyet

I en uttalelse fredag morgen sier det ukrainske luftforsvaret at de har ødelagt et russisk strategisk bombefly av typen Tu-22. Hvorvidt de sikter til det samme flyet som Russland selv melder om at styrtet, er ikke kjent, men flyene som omtales er samme flytype.

Det ukrainske forsvaret sier at flyet ble skutt ned ved hjelp luftvernsmissiler fra luftforsvaret. De skriver også at to missiler av typen Kh-22 også ble skutt ned og at det er første gang Ukraina har klart å skyte ned denne typen missiler.

Øverstkommanderende for det ukrainske luftforsvaret, Mykola Olesjtsjuk, skriver på meldingstjenesten Telegram at bombeflyet ble angrepet i kjølvannet av russiske angrep mot ukrainske byer.

– Var på kampoppdrag

Flyet er et langtrekkende bombefly av typen Tu-22M3, var på vei tilbake etter å ha gjennomført et kampoppdrag, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Hva slags kampoppdrag, gis det ikke informasjon om.

Det opplyses videre at flyet ikke hadde ammunisjon om bord og at det styrtet i et ubefolket område.

Stavropol-regionen ligger i det sørvestlige Russland, mellom Svartehavet og Kaspihavet.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax, som fikk uttalelsene om flystyrten fra det russiske forsvarsdepartementet først, er et privateid nyhetsbyrå med russiske eiere. De operer fra Storbritannia, Tyskland, USA og Kina men har hovedkontor i Moskva.

Ukraina angrepet i natt – åtte døde

Tidligere natt til fredag kom det rapporter om at raketter hadde slått ned i Dnipropetrovsk i Ukraina. Et femetasjes boligbygg ble truffet i angrepet og ni personer meldt skadd.

Ordfører i byen Dnipro, Boris Filatov, skriver på egen Facebook-side at ni personer er skadet.

– Sentrum av byen er truffet. Sivile er truffet, det er allerede ni ofre, skriver Filatov.

RUSSISK ANGREP: Brannvesenet jobbet fredag morgen med å slukke brannen etter missilnedslaget i Dnipro i Ukraina. Foto: Mykola Synelnykov (Reuters/NTB)

I en oppdatering fredag morgen sier Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, at åtte personer er drept og over 20 personer er såret etter angrepet. I tillegg til boligbygget som er truffet, ble også en togstasjon rammet, opplyser presidenten.

– Russland må holdes ansvarlig for sin terror. Og hver eneste rakett, hver eneste Shaded-drone må skytes ned. Verden kan gi oss garantier om dette, og våre partnere har den nødvendige evnen til å hjelpe oss, sier han i en uttalelse fredag morgen.

2024-04-19T06:52:55Z dg43tfdfdgfd