RUSSLAND VARSLER MILITæRøVELSE FOR BRUK AV TAKTISKE ATOMVåPEN

Russland varsler militærøvelse for bruk av taktiske atomvåpen

Det melder blant andre Reuters og TASS mandag morgen.

Dagbladet skriver at de blant annet vil trene på forberedelse og bruk av taktiske atomvåpen. Taktiske atomvåpen er mindre atomvåpen som brukes i aktiv strid, og dermed skiller seg fra strategiske atomvåpen, som er større.

Her vil øvelsen foregå

«Provoserende uttalelser og trusler mot Russland» fra vestlige tjenestepersoner skal være årsaken til at landet nå velger å gjennomføre øvelsen.

– Øvelsen har som mål å sørge for Russlands sikkerhet etter provoserende uttalelser fra vestlige representanter, heter det i uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet.

Det er ikke kjent når den faktisk skal finne sted, men Russland gjennomfører ofte atomøvelser. I oktober gjennomførte landet en øvelse som ifølge Kreml gikk ut på å slå tilbake et atomangrep på land, til sjøs og i luften.

TASS skriver også at øvelsen skal være bestilt av Vladimir Putin, og at øvelsen vil skje i det sørlige militærdistrikt i Russland.

Høsten 2022 gjennomførte de også en øvelse i Barentshavet, som skulle simulere et massivt russisk atomangrep som svar på et atomangrep mot Russland.

Peker på USA og NATO

Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver i Nei til Atomvåpen skriver i en melding til Nettavisen at tabuet mot atomvåpen dessverre er i ferd med å kraftig eroderes.

– Igjen må Vesten forholde seg til russisk atomutpressing. Tabuet mot bruk av atomvåpen er dessverre i ferd med å kraftig eroderes, sier han, og legger til:

– Skillet mellom «taktiske» og «strategiske» atomvåpen er illusorisk. De fleste «taktiske» våpnene er større enn bomben som ble brukt mot Hiroshima. De humanitære konsekvensene vil på et blunk overgå det vi nå ser utspille seg i Gaza.

Organisasjonen peker på at vi nå ser konsekvensen av NATO og USAs kraftige legitimering av atomvåpen.

– Russland kan fritt oppføre seg truende når vi også gjør det samme. Spørsmålet er ikke hvor sannsynlig faktisk bruk av atomvåpen er. Problemet er at vi ikke kan utelukke det. Det betyr at vi hver dag ikke kan være sikre på at atomkrig ikke bryter ut.

2024-05-06T07:50:56Z dg43tfdfdgfd