STAKK FRA DøDSULYKKE – FIKK 30 DAGER BETINGET FENGSEL

Stakk fra dødsulykke – fikk 30 dager betinget fengsel

Kvinnen i 30-årene døde av skadene, etter at hun ble påkjørt ved Haugenstua senter i november 2022. Deretter kjørte sjåføren i 20-årene fra stedet.

Sjåføren er nå dømt til 30 dager betinget fengsel.

Etterforskning etter ulykken viste også at han hadde holdt fartsgrensen på 50 km/t på stedet. Kvinnen ble påkjørt etter å ha gått ut i veibanen der det ikke var fotgjengerovergang.

I tingretten forklarte den nå domfelte sjåføren at han ikke så kvinnen før han kjørte på henne.

Oslo tingrett mener sjåføren handlet uaktsomt. Veien utenfor Haugenstua senter var tett trafikkert av både myke og harde trafikanter på ulykkestidspunktet. Domstolen mener at han derfor holdt for høy hastighet enn hva forholdene tilsa, og at han ikke fulgte godt nok med.

Formildende

– Det er videre bevist at tiltalte heller ikke hadde konsentrasjonen knyttet til hele det kompliserte trafikkbildet med mulige farer. Han var tilsynelatende ikke klar over fotgjengerne som gikk fortauet på venstre side av veien ( ... ). Han sa at han ikke hadde sett dem. Han forklarte at han bare så at det var klar bane forover. Han tok da ikke høyde for at andre trafikanter kunne komme inn på veien, skriver tingretten i dommen.

Tingretten finner det også «bevist at tiltalte forsettlig forlot stedet etter at han var klar over personskade».

Tingretten mener likevel at det er betydelige formildende omstendigheter som får betydning for straffeutmålingen.

– Det vises til at uaktsomheten ved påkjørselen ikke var grov. Skadelidte medvirket ved å bryte trafikale adferdsregler. Tiltalte forlot åstedet, men det var etter panikk og sjokk. Han varslet politiet etter 20 minutter, så fort han hadde fått tenkt seg om. Han har fra første stund erkjent straffeskyld for dette forholdet, skriver tingretten.

Store konsekvenser

Tingretten legger også vekt på at ulykken har fått store negative følger for mannen. Han mistet førerkortet etter ulykken, noe som igjen medførte at han mistet jobben, samt muligheten til å ta en fagbrev. Fra å være i jobb, mottar han i dag støtte fra NAV.

Han har i dag fått tilbake førerkortet.

Mannens advokat, Olle Nohlin, sier at dommen ikke vil bli anket.

– Vi mener at tingrettens aktsomhetsvurdering er for streng og at han burde bli frifunnet for uaktsomhet. Dommen blir likevel ikke anket ettersom det viktigste for klienten var å få tilbake førerkortet. Det klarte vi å få til, sier han til Nettavisen.

2024-04-23T14:11:03Z dg43tfdfdgfd