STøRE: – ET TYDELIG SIGNAL TIL VåRE ALLIERTE

Støre: – Et tydelig signal til våre allierte

– En betydelig styrking av Forsvaret, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om forslaget regjeringen legger fram i revidert nasjonalbudsjett.

Statsministeren, finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Ap) holdt torsdag pressetreff om forsvarsbevilgninger.

De sier bevilgningene vil lede til at Norge oppfyller målet om 2 prosent av BNP til forsvar i år, slik det også ble antydet i mars.

Støre sier nå at Norge vil nå dette målet midtveis i 2024.

– Dette sender et tydelig signal til våre allierte når vi møtes til Nato-toppmøtet i juli, sa Støre torsdag.

Skal opp til 104 mrd. kroner

Støre sier regjeringen vil bruke 5 milliarder kroner på å forsere tiltak i langtidsplanen for Forsvaret allerede i år. Dette innebærer blant annet styrking av luftforsvaret.

– Dette betyr at vi vil øke forsvarsbudsjettet fra 91 milliarder kroner til 104 milliarder kroner i år, sa statsministeren.

– Vi skal til 166 milliarder kroner, sa Støre om veien videre i langtidsplanen.

– Norge vil midtveis i 2024 nå 2-prosentmålet. Dette sender et tydelig signal til våre allierte når vi møtes til Nato-toppmøtet i juli, sa Støre.

Du kan følge pressekonferansen direkte her fra klokka 11.00.

Vil sikre bredt forlik

Torsdag morgen var Støre, finansministeren og forsvarsministeren i et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret. Den skal etter planen fremlegges 5. april, opplyste Støre ifølge NTB.

– Vårt mål er å sikre og søke et så bredt forlik som mulig om denne langtidsplanen. Den kommer til å prege utbyggingen av det norske forsvaret i mange år framover, sa han.

600 mrd. kroner over 12 år

5. april i år presenterte regjeringen langtidsplanen for Forsvaret. Her legges det opp til å styrke forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner de neste 12 årene, fra i år til 2036. Dette er omtalt som et historisk løft og det skal omfatte alle forsvarsgrener, som skal få flere folk og nye kapasiteter.

– Vi trenger et forsvar som er tilpasset dagens situasjon og trusselbilde, sa statsminister Jonas Gahr Støre da denne planen ble presentert for en snau måned siden.

Les også: Tidligere forsvarssjef: Putin og Trump har fått Støre til å innse alvoret

Les også: Ine Eriksen Søreide: – Avgjørende

2024-05-02T09:25:43Z dg43tfdfdgfd