USA MED ADVARSEL TIL KINA: – TOTALT UAKSEPTABELT

USA med advarsel til Kina: – Totalt uakseptabelt

USAs utenriksminister Antony Blinken har vært på et tredagers besøk i Kina. Turen avsluttes i Beijing fredag.

– Ingenting kan erstatte diplomati ansikt til ansikt, sa Blinken på et pressemøte i den kinesiske hovedstaden.

Budskapet fra Kinas president Xi Jinping var at de to landene må være partnere, ikke rivaler.

– Jeg foreslår tre viktige prinsipper for vårt tosidige forhold: gjensidig respekt, fredelig sameksistens og et samarbeid som begge tjener på. Jorda er stor nok til å romme utvikling og velstand for både Kina og USA, sa Xi.

Det var forventet tøffe samtaler. Blinken skulle i løpet av dagene ta opp saker som bekymrer USA. Han skulle være «svært tydelig og svært direkte», meldte han. Blinken var både i Beijing og Shanghai. Han er den første amerikanske utenriksministeren som besøker Shanghai på 14 år.

Les også: – Myndighetene er ikke klare for volden Trump kan slippe løs

Advarsel til Kina om valget

Selv om turen til Kina fokuserte på diplomati og stabilisere forholdet, kom Antony Blinken med en kraftig advarsel til Kina i et intervju med CNN.

Kinas president har lovet å ikke påvirke det kommende amerikanske presidentvalget. Men USA har sett tegn til at Kina forsøker å påvirke og fordreie presidentvalget i USA, melder Blinken.

– Påvirkning fra Kina er noe vi følger nøye med på, og det er totalt uakseptabelt for oss. Jeg ville være sikker på at de hører den beskjeden igjen, sier han i intervjuet.

Les også: Norsk professor vekker reaksjoner: – Nato vil angripe i Russland

Advarer mot støtte til Russland

Blinken advarte også Kina mot å støtte Russland med kinesisk utstyr. USA mener kinesisk teknologi og råvarer ender opp i russisk våpenindustri. Det vil de ha slutt på da det svekker effekten av vestlige sanksjoner.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også bekymring for Kinas innflytelse i krigen i Ukraina.

– Russland ville ikke vært i stand til å føre krig i Ukraina uten støtte fra Kina. Det er et faktum, sa Stoltenberg i en tale torsdag kveld, ifølge VG.

2024-04-26T15:57:55Z dg43tfdfdgfd