DRAMATISK EPISODE FRA LINDIS HURUMS BOK BLIR FILM: – STERK HISTORIE, SIER REGISSøREN

Det er når hun leder et team med hjelpearbeidere på et provisorisk feltsykehus i Bangui i Den sentralafrikanske republikk julaften 2013, at filmen «Den fremmede» utspiller seg.

Borgerkrigen raser, og brått løper en desperat mann inn på feltsykehuset. Han er muslim, og det er tydelig at han er forfulgt og i livsfare, heter det om handlingen:

«På utsiden vokser mobben og den kristne militsen som vil ha muslimen utlevert og drept. Linn har ansvar for sikkerheten. Nå må hun handle raskt. Til tross for risikoen hun påfører seg selv og resten av teamet, bestemmer Linn seg for å følge sin egen samvittighet, samtidig som hun brutalt må ta stilling til hvor mye ett menneskeliv er verdt».

– Ikke min historie

Karakteren Linn er altså basert på Lindis Hurum og spilles av Kristine Kujath Thorp. De to møttes, men Lindis Hurum er klar i talen:

– Dette er ikke først og fremst min historie, jeg er ikke viktig her: Ja, det er en film basert på noe jeg og mitt team opplevde, men den representerer dilemmaer som alle som jobber i krig og kriser står overfor, sier hun i en uttalelse.

Lindis Hurum skildret episoden – som utspilte seg over 15 timer på julaften i 2013 – i boken «Det finnes ingen de andre – det er bare oss», som utkom tre år senere. Hun har i intervjuer fortalt hvordan hun opplevde situasjonen i voldsutsatte Bangui som «dramatisk og kaotisk». 

– Meningsfullt

Filmmanuset er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad («Nordsjøen», «Den største forbrytelsen», «Konvoi»), og det er Eirik Svensson som har regi. I pressemeldingen kaller Sveinsson filmen for «et utrolig sterkt prosjekt å være del av».

– Midt i en tid da vi fort kan undre oss over om all anstendighet, verdighet og medmenneskelighet er i ferd med å raderes fullstendig ut føles dette desto mer meningsfullt. Denne sterke historien er både tett, konsentrert og kompleks på én gang, sier Sveinsson.

Internasjonal rolleliste

Spenningsdramaet får premiere i februar 2025 og har «Safe House» som internasjonal tittel. I andre sentrale roller finner man Bibi Tanga, fransk musiker og skuespiller med sentralafrikansk bakgrunn, svensk-ugandiske Alexander Karim, franske Tracy Gotoas, finske Alma Pöysti og Mattis Herman Nyquist.

– Takk for at du viser verden sannheten og nyansene i viktige historier, skrev Gotoas i en hilsen til regissør Sveinsson på Instagram da filminnspillingen rundet av i Sør-Afrika i april.

Lindis Hurum sier at Leger Uten Grenser er opptatt av de glemte krisene. Nå håper hun at filmen kan løfte fram Den sentralafrikanske republikk, som hun kaller «et vakkert land hvor det bor et sterkt, men hardt prøvet folk».

– Jeg er spent på resultatet, men etter mange gode samtaler og tett samarbeid har jeg troen på at de vil forvalte historien på en respektfull måte. Jeg er spesielt glad for at de har valgt et internasjonalt cast med flere hovedroller besatt av sentralafrikanske skuespillere, sier Hurum.

– Spennende

Kristine Kujath Torp fikk Amanda for innsatsen i «Ninjababy», og var i fjor å se i hovedrollen som den oppmerksomhetssyke Signe i Kristoffer Borglis Cannes-viste «Syk pike».

– Selv om jeg har skapt en selvstendig rolle, er den jo bygget på en ekte person. Det var både spennende og utfordrende å finne den balansen, mellom fiksjon og virkelighet, sier Torp i pressemeldingen fra Norsk Film Distribusjon.

   

(©NTB)

2024-05-08T04:14:19Z dg43tfdfdgfd