FNS MILJøUTSENDING BEKYMRET FOR OLJEAKTIVISTER TILTALT FOR MONOLITTEN-TILGRISING

Det var 18. november 2022 at den da 24 år gamle Anne Klenge og 24 år gamle Joachim Skahjem kastet flere bøtter med oransje maling på Gustav Vigelands statuer i Vigelandsparken.

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett mot de to olje-aktivistene, som står tiltalt for betydelig skade på kulturminner. Rettssaken strekker seg over to dager.

Michel Forst, FNs spesialrapportør for miljøforkjempere, er bekymret for at de to nå risikerer lange fengselsstraffer.

– Jeg er dypt bekymret over de alvorlige konsekvensene som Kleng og Skahjem står overfor for å ha deltatt i en fredelig miljødemonstrasjon som kan resultere i straff, skriver FN-eksperten i et brev til Oslo tingrett.

Han påpeker at et sentralt spørsmål i saken er hvorvidt statuene tok skade av malingen.

– Basert på bevisene fremstår det ikke som sporene etter maling kan anses for å være «alvorlig skade på eiendom» som er kravet for at en demonstrasjon skal bli ansett som voldelig eller ikke-fredelig, skriver han.

Prislapp på 30.000 kroner

De to aktivistene nekter straffskyld i saken. Hensikten med aksjonen var aldri å skade statuene, påpeker advokat Cecilie Nakstad overfor NTB. Hun forsvarer den tiltalte kvinnen.

– Hensikten var og er å slå alarm om Norges fortsatte utvinning av fossilt brensel. Med denne aksjonen mener min klient at de forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, opplyser hun til NTB.

Tilgrisingen ble møtt med krass kritikk flere steder, blant annet fra politisk hold. Malingen ble fjernet allerede samme dag, og dette arbeidet ble anslått til å koste rundt 30.000 kroner.

– Vi fikk tidlig beskjed om hendelsen og kom oss raskt på plass for å fjerne malingen, sier Jarle Strømodden, som er leder ved Vigeland-museet, til NTB.

– Statuene ble jo påvirket. Granitt er porøs og har hull, så maling og all væske trekker inn. Men konklusjonen vår var at det heldigvis ikke ble noen varige skader på statuene, sier Strømodden.

Da Vinci, Munch og van Gogh

I kjølvannet av tilgrisingsaksjonen vekket den da 24 år gamle mannen som er tiltalt i saken, oppsikt da han i «Debatten» i NRK uttalte at vold kan bli et nødvendig virkemiddel blant aktivister i klimakampen. Uttalelsene ble møtt med fordømmelse blant annet av statsminister Jonas Gahr Støre – og også av en rekke miljøorganisasjoner.

De to aktivistene var fra aktivistgruppa Stopp oljeleitinga. Aktivister fra samme gruppe forsøkte i 2022 å lime seg fast i rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet.

Flere lignende aksjoner mot kjente malerier har funnet sted andre steder i Europa, som oftest i form av at aktivistene limer seg fast eller kaster suppe, kake eller potetmos. Blant verkene som har fått gjennomgå, er Leonardo da Vincis «Mona Lisa», Vincent van Goghs «Solsikker» og «Pike med perleøredobb». Alle maleriene var imidlertid dekket med glass, noe «Skrik» også var.

Aksjonistgruppa har også ved flere anledninger satt seg i veibanen for å stoppe trafikken i store byer.

 

(©NTB)

2024-04-23T08:58:41Z dg43tfdfdgfd