Få DAGER IGJEN TIL KøMARERITT I TRAFIKKEN

Få dager igjen til kømareritt i trafikken

Byråkratiets og politikernes evne til å se sammenhenger er ikke alltid like imponerende.

Men det er en enkel spådom at 1,3 millioner innbyggere i Oslo og Akershus kommer til å oppleve lange køer i trafikken inn til hovedstaden - og at disse køene vil forplante seg videre til alle andre som skal besøke landets hovedstad de neste tre årene.

I dag fikk bilistene et kinder-egg av dårlige nyheter både for fremkommelighet, klimagasser og trafikksikkerhet:

  • Norske biler har i snitt blitt to år eldre siden årtusenskiftet. Folk har ikke råd til å skifte bil, og det er både trafikkfarlig og miljøødeleggende.
  • Fra 6. mai er det forbudt å kjøre elbil i alle kollektivfelt i både Oslo og Akershus. Hensikten er å avdempe trafikken inn til Oslo.
  • Dette radikale forslaget er nødvendig fordi man må stenge ringveien i Oslo for å senke en tunnel ti meter slik at man kan bygge det nye regjeringskvartalet.

NB! Hold deg oppdatert: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Hva blir virkningen av disse tiltakene?

Når elbilene tvinges ut av kollektivfeltene i hele Oslo og Akershus, så betyr det enten mer press på allerede overfylte veier i rushtrafikken, eller et helt unødvendig tiltak resten av døgnet.

Dette fjerner samtidig det viktigste incitamentet for å kjøpe elbil, og slike økonomiske gulrøtter er spesielt viktig for de som sparer på pengene, og beholder den gamle bensinbilen ett år ekstra.

Resultatet er færre nye elbiler, flere gamle fossildrevne rustholker og negative effekter for både sikkerhet og miljø.

I Norge er en bil i gjennomsnitt 11 år, mot 9,9 år i 1999: – Dette er helt klart en utvikling som går i feil retning. Vi vet at nyere biler er langt mer sikre i trafikken enn gamle biler, så denne utviklingen er ikke bra for trafikksikkerheten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAV.

I dag er det flere biler som er mer enn 16 år gamle (drøyt 650.000 biler) enn det er elbiler i Norge.

Utslippene fortsetter

Den politiske viljen til å se sammenhenger er fraværende. Man kan nemlig mene ulike ting om elbilsubsidier, men et klart flertall på Stortinget ønsker å støtte overgangen til elbil og har en drøm om at hele bilparken skal bli elektrisk. Den drømmen blir nå enda fjernere, for i motsetning til hva mange tror, er det bare 1/4 av bilene som er elektriske.

I viljen til å få nytt regjeringskvartal til 53,5 milliarder kroner (foreløpig) - eller rundt 13 millioner kroner per kontorplass - er man villige til å utsette resten av Oslos befolkning store ulemper ved å stenge Ibsen-tunnelen (den indre ringveien). Det kommer til å skape kaos for alle som skal fra øst til vest i indre bykjerne.

«Løsningen» er å strupe trafikken inn til Oslo ved å kaste elbilene ut av kollektivfelt. Rundt 1,3 millioner innbyggere i Oslo og Akershus skal altså lide i tre år for at regjeringen og deres nærmeste skal få et nytt hovedkvarter.

Hva blir effekten av tiltakene?

Mens statsadministrasjonen lever av bevilgninger og skatteinntekter, må næringslivet tjene pengene det skal bruke til lønninger og skatt. Effekten av stengte veier og dårligere kommunikasjon er et mindre produktivt næringsliv. I neste omgang synker lønnsevne og sysselsetting.

Folk flest kommer til å kaste bort mange timer i kø, men tidstapet har liten verdi i veibyråkratenes regnestykker.

Foreløpig er varselet at det blir forbudt å kjøre elbiler i kollektivfelt i hele fylket fra 6. mai, og det gjelder uansett om det er passasjerer i bilen eller ikke.

– Elbiler har kunnet kjøre i kollektivfeltene siden 2003. Denne fordelen blir nå tatt bort av hensyn til bussenes framkommelighet. Andelen elbiler i kollektivfeltene, spesielt i rushtid er nå så stor at bussene blir betydelig forsinket, sier prosjektleder trafikk, i Statens vegvesen Halvard Gavelstad.

– Det er viktig å sørge for best mulig flyt i kollektivtrafikken og en enhetlig regulering av kollektivfeltene på tvers av statlig og kommunal veg. Derfor velger også Oslo kommune å fjerne muligheten for elbiler å kjøre i kollektivfeltene på de kommunale vegene, sier Rune Gjøs, divisjonsdirektør i Bymiljøetaten.

Spenn sikkerhetsbeltene, nå kommer kaoset!

2024-05-02T14:13:48Z dg43tfdfdgfd