HANS GEELMUYDEN BøR LæRE SEG å SI TAKK FOR MATEN

Hans Geelmuyden bør lære seg å si takk for maten

Å fremstille norsk matproduksjon og diskusjonene som foregår i disse dager som om forbrukerne betaler for at noen lager maten vår, er et så grovt tilfelle av mangel på bakkekontakt at det ikke kan stå uimotsagt.

Hans Geelmuyden antyder i Nettavisen at bøndene krever for mye og at vi ikke trenger å styrke norsk matproduksjon – fordi forbrukerne må betale for det.

Les kommentaren til Hans Geelmuyden her: Regjeringen lager ris til egen bak

Jeg vil som forbruker forklare hvorfor jeg mener det er lurt å gi bonden ei lønn å leve av, og hvorfor vi bør produsere mer mat i Norge – for oss alle.

Ingen bønder, ingen mat

For det første, vi mennesker dør uten mat. Et av menneskers mest grunnleggende, fysiologiske behov er mat. Noen må lage den maten, det gjør bøndene. Ergo, ingen bønder – ingen mat. Det er utgangspunktet for landbrukspolitikk, og det angår oss alle.

For det andre, det har noe å si hvor maten kommer fra og hvem som har produsert den. Norsk mat er kortreist og miljøvennlig og dyrene har hatt det bra.

I tillegg bidrar norsk matproduksjon til over 100.000 arbeidsplasser i hele Norge. For å stanse fraflyttinga Geelmuyden skriver om, er vi helt avhengig av sterke bygdesamfunn – bygdesamfunn som finnes i dag fordi noen bosatte seg der og produserte mat.

For det tredje, norsk matproduksjon er beredskap. Tiden for naivitet og dumdristig nedbygging av forsvar og beredskap er over. Matproduksjon er en avgjørende del av vår totalberedskap.

Du, jeg og alle sammen kan bidra – men uten at noen lager maten vår, klarer vi oss ikke særlig lenge i ei krisetid.

Les også: Overraskande nok er det Senterpartiet som sviktar bøndene

Tungt arbeid

Både by- og bygdefolk er avhengige av at noen vil stå på hver eneste dag for at vi andre skal kunne komme til dekket bord.

Tryggheten til alle i Norge avhenger av det. Derfor er det på tide og helt nødvendig å løfte inntekta til bonden og øke selvforsyninga vår. Fordi det er grunnleggende urettferdig at noen skal jobbe på dugnad for å holde alle oss andre mette, og fordi dette handler om framtiden og tryggheten til alle oss som skal leve i dette landet.

For å være bonde er en livsstil, og det er mange som har ofra både ferier, karrierer med betydelig høyere inntektsmuligheter i grunn og et enklere liv til fordel for lange dager og tungt arbeid.

Vi kan ikke ta for gitt at de gjør det fremover – og svartmaling av matprodusenter er det siste landet vårt nå trenger.

Les også: Urimelig om hobbybønder skal få fyrstelig lønn fra skattebetalerne

Feilaktige påstander

Hans Geelmuyden bommer derfor når han forsøker å sette grupper opp mot hverandre, og kommer med feilaktige påstander om at forbrukerne betaler for dyrt for at noen «rike» bønder på hver sin haug skal lage maten vår og være sure mens de gjør det.

Det er helt riktig og viktig at alle skal være med i spleiselaget for å sørge for at vi har matproduksjon i dette landet – for Geelmuyden vil rimelig raskt finne ut av at prisen av å ikke ha norsk matproduksjon er betydelig høyere.

Da vil mange av oss gå sultne, Norge er et mindre trygt land – og vi mister en stor del av vår kultur og historie.

Sigmund Kveli sa det godt i Namdalsavisa:

«Samler du 1000 gjennomsnittlige nordmenn i en hall, så er det per i dag bare sju av dem som kan kunsten å produsere mat. De 993 andre er avhengige av at disse sju orker å gjøre det. Den som snakker stygt om bøndene bør derfor ikke prate med mat i munnen».

2024-04-19T19:53:23Z dg43tfdfdgfd