HOTELL I ÅS: – LITT SOM CAMBRIDGE OG OXFORD

– Når man ser bygget fra utsiden, tenker man at dette blir fryktelig dyrt, men det blir det ikke, hevder Tony André Eide.

Han er daglig leder og gründer i Festningshotellene, en liten kjede med særegne hoteller som blant annet Oscarsborg Hotel & Resort, Torreby Slott og Festningen Hotel & Resort i Kongsvinger.

Eide har fått i oppdrag fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) å kartlegge lønnsomheten i å bygge om den såkalte Tårnbygningen på campusen i Ås til hotell. Og Eide er positiv. Han mener det 100 år gamle bygget egner seg særlig godt til formålet.

I dag finnes det ingen hoteller i Ås, som har 18.000 innbyggere og ligger 3 mil sør for Oslo. NMBU har rundt 6.300 studenter og 2.000 ansatte.

– Å konvertere et gammelt bygg er ikke alltid så enkelt. Ofte er det billigere å slå det ned. Det kan man selvsagt ikke her. Men overraskende nok er dette bygget veldig tilrettelagt for konvertering, sier Eide.

– Vi hotellfolk teller gjerne vinduer – det viser potensialet. Og det er midtkorridorer som er bærende i bygningsmassen, fortsetter han.

Tony André Eide, Festningshotellene
Tony André Eide, her utenfor et av de seks hotellene i han driver: Reenskaug Hotel i Drøbak.

Avviser Sommerro-kalkyle

Det ruvende bygget er 72 meter langt og 18 meter bredt, med fire høye etasjer og utbygget loft. Bygningsmessig virker det ikke helt ulikt Sommerro i Oslo, de tidligere lokalene til Oslo Lysverker som ble bygget om til luksushotell av Aspelin Ramm og Petter Stordalen i 2022.

Der endte kostnaden per rom på svimlende 10 millioner kroner.

Sommerro huser 242 rom, mens Eide mener 107 rom kan få plass i hotellet i Ås. Med samme rompris havner regningen ganske enkelt på 1,07 milliarder kroner.

Her må det legges til at Sommerro er et særdeles påkostet prosjekt.

Ideen er at NMBU skal leie ut bygget til en driver. Foreløpig er det signert en intensjonsavtale med Festningshotellene om dette.

– Hva vil det koste å bygge om Tårnbygningen til hotell?

– Tallene er ikke offentlige, men vi har regnet oss frem til at dette er et godt hotellprosjekt, sier Eide.

– Et kostbart symbolprosjekt?

– Nei, nei, nei. Vi tror det vil bli kostbart, men ikke på de nivåene du kanskje tenker på med Sommerro. Fordelen her er at man kan bygge én etasje og nærmest kopiere etasjen oppover i bygget. Sommerro hadde en helt annen bygningskropp.

NMBU

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Fikk navnet etter sammenslåing med Norges Veterinærhøgskole i 2014. Het tidligere Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
  • Fikk universitetsstatus i 2005. Tidligere kjent som Norges Landbrukshøgskole.
  • Den første høyskolebygningen ble oppført i Ås i 1859.
  • Campus er bygget etter et klassisk britisk ideal, med monumentale steinbygninger og store parkarealer.
  • Har cirka 6.400 studenter og 2.000 ansatte.
Siri Fjellheim, rektor ved NMBU.
Siri Fjellheim, rektor ved NMBU.

– Ikke en krone

I dag huset bygget kontorer. Internt er meningene om hotellplanen delte, men både Eide og rektor Siri Fjellheim avviser at universitetet vil ende opp med en gigantregning.

– Universitetet skal ikke investere en krone der ute, sier Eide.

– Det er ikke NMBU som skal betale for omgjøring til hotelldrift, og det er ikke NMBU som skal drive hotellet, sier Fjellheim.

Rett før påske ga Kunnskapsdepartementet grønt lys for at NMBU kan leie ut bygget til hotellformål.

I en pressemelding fra Festningshotellene het det blant annet at «mye av grunnlaget for virksomheten ligger ikke i hotellet i seg selv, men betydningen av all aktiviteten på campus».

– Dette er en fredet, gammel bygning. Det er også derfor det er fristende å drive hotell der. Samtidig som den er en del av vår identitet, er den ikke helt tilpasset vår virksomhet, sier rektoren.

– Tror du det vil lønne seg?

– Der må jeg støtte meg på fagfolk som kan noe om dette. Men jeg tenker det må ligge et stort potensial for å drive dette. Vi har Norges flotteste campus – det er litt som Cambridge og Oxford – og vi ønsker mer liv der.

Fjellheim mener det går an å effektivisere arealbruken på universitetet, slik at forskerne som i dag bruker Tårnbygningen kan få plass andre steder uten at det nødvendigvis behøves nybygg.

– Folk er ikke tilbake på campus slik de var før pandemien. Mye foregår digitalt, og mange er på reise. Det er ikke sikkert vi trenger å utvide arealet andre steder, sier hun.

NMBU
Bygget rommer over 8.000 kvadratmeter. Fasaden er for tiden under rehabilitering.

Harry Potter-hotell

Eide tror det er mulig å oppnå et gjennomsnittsbelegg «godt opp på 60-tallet», altså i prosent.

– Ås har et stort potensial til å knytte seg til Drøbak. Frogn og Ås som en turistdestinasjon – det er et spennende produkt. Og Tusenfryd ligger «ett minutt nede i veien», sier han.

– Så skal man ikke glemme Oslo Fashion Outlet i Vestby. Folk kjører fra Nord-Norge for å komme til outletet.

Også Eide sammenligner med utlandet.

– Hoteller inne på campus i utlandet er veldig vanlig. Det er snakk om kurs, etterutdanning, slike ting. Synergiene for universitetet er utrolig store, sier han.

– Det blir et Harry Potter-hotell som vil sette Ås på det internasjonale kartet.

Denne artikkelen er tidligere publisert i Finansavisen.

2024-04-19T18:30:20Z dg43tfdfdgfd