OLA SVENNEBY HAR HELT RETT

Ola Svenneby har helt rett

Når politikere stort sett ikke har turt å tenke utenfor boksen i ruspolitikken de siste 50 årene, er det forfriskende å høre Høyres fremtidshåp, Ola Svenneby, ta til orde for å endre kurs.

Ungdomspolitikere har gjort det før ham, men ingen har hatt posisjonen og X-faktoren til å gjøre det som ham.

Les også: Unge Høyre-lederen vil ha hasj på Vinmonopolet

Svenneby er en kokong-statsråd. Om han ikke blir statsråd i «første runde» for Høyre, så vil hans navn stå høyt på lista. Han er godt likt innad i organisasjonen, av politiske motstandere, og av folk flest.

Når han nå kommer med et såpass kontroversielt standpunkt, levner det ingen tvil om at dette er viktig og et standpunkt han vil assosiere seg med; og han har jo helt rett.

Bruken av rusmidler øker

Den økende bruken av ulovlige rusmidler blant unge er bekymringsfull.

NRK har også nettopp vist mange en verden de fleste har levd i fornektelse om at finnes. Vil du kjøpe et rusmiddel, så kan du lett gjøre det, og du får kjøpe av en selger som gir blaffen i om du er 9, 19, 49, eller 99 år.

I et optimalt samfunn er det ingen som bruker rusmidler, men det har den årelange krigen mot narkotika vist at aldri kommer til å skje, og alle kreative og voldsomme virkemidler er tatt i bruk uten at det har hatt noen effekt på salget.

Tvert imot har det økt, og flyttet seg fra gata til internett. På grunn av straffepolitikken er salget av ulovlige rusmidler på de samme sosiale mediene som pedofile bruker for å få kontakt med barn.

Cannabis er en milliardindustri

Omsetning av narkotika er en milliardindustri. I 2020 utgjorde den estimerte omsetningen av cannabis i Europa alene litt over 100 milliarder.

Naturligvis kommer selgerne til å fortsette, og økt innsats mot dem, betyr sterkere virkemidler tilbake for å opprettholde fortjenesten. Mer bruk av barn under kriminell lavalder, mer våpen, mer bruk av intetanende «mules» og utnyttelse av folk med dårlig råd.

Som Svenneby er inne på, så er det eneste som kan påføre de varig profitt-tap at de får en legal konkurrent som ikke trenger å ta risiko.

Les også: Det er ingen positive aspekter ved hasjbruk blant ungdom

Faren med dagens ruspolitikk

Faren med å ta ulovlige rusmidler er ofte ikke rusmiddelet i seg selv, men bivirkninger av at rusmiddelet er kontaminert under fremstillingen, eller tilsatt andre stoffer for økt ruspotens. Man vet rett og slett ikke hva man tar, med mindre man tester det.

Det er for øvrig fortsatt ulovlig i Norge å kjøpe test-kit. I Norge har vi et mattilsyn fordi vi forstår at det er en stor risiko om restauranter og gatekjøkken skal få lage mat uten krav om hygiene og riktig håndtering. Ved norsk produksjon, legalisering og salg på polet har vi muligheten til å stille de samme kravene til rusmidler.

Svenneby lytter til ny kunnskap

Som Brennpunkt-dokumentaren også viser oss, så er det andre farer ved å overlate kontrollen over ruspolitikken til private aktører.

Seksuelle overgrep, ran, overdoser som ikke blir tatt på alvor av frykt for selv å bli straffet, vold, og drap er konsekvenser som kommer av at bruken av rusmidler må skje i det skjulte, og at selger kan styre hvor salget skal skje.

Det virker som om Svenneby i stor grad har skjønt dette, og det er bra han skal ta det videre opp i programkomiteen med Høyre.

Med politikere som ham, Simen Velle og Ane Breivik er jeg trygg på at fremtidens ruspolitikk kommer til å se annerledes ut enn den gjør akkurat nå.

Regjeringen har nok en gang utsatt en rusreform for å vente på konklusjonene fra deres eget utvalg, som skal svare på noe rusreformutvalget allerede har besvart, de har bygd ned rusbehandlingsplasser, og de tror fortsatt at det som ikke har lykkes i 50 år vil virke snart.

Denne regjeringen representer heldigvis fortiden, da de bare ser bakover. Svenneby lytter til ny kunnskap, bruker sunt bondevett, og er åpen for endring. Han er fremtiden.

2024-05-03T20:48:54Z dg43tfdfdgfd