RAPPORT: KUN 40 PROSENT AV STRANDSONEN RUNDT OSLOFJORDEN ER TILGJENGELIG FOR FOLK FLEST

Siden 1965 har det vært et generelt byggeforbud i 100-metersbeltet, men likevel har det skjedd en gradvis nedbygging av strandsonen i fjordkommunene. Det kommer fram i rapporten der Transportøkonomisk institutt (TØI) har kartlagt friluftsbruken i området.

Andelen av strandsonen som ikke er tilgjengelig for folk flest, er brukt til andre formål som bygninger, dyrket mark, veier, jernbane, båthavner og campingplasser.

– Muligheten kommunene har til å gi dispensasjon fra det generelle byggeforbudet har ført til en liberal praktisering av loven. Dispensasjoner framstår som hovedregel heller enn unntak, slår rapporten fast.

Mulig å snu utviklingen

Omfanget av badstuer, kajakkbrygger og utekafeer bidrar også, ifølge rapporten, til at arealer som i utgangspunktet er avsatt til åpent tilgjengelige samlingsplasser, kan oppfattes som private.

Men det er mulig å snu utviklingen av videre nedbygging og privatisering av strandsonen, heter det i TØI-rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Norges idrettshøgskole og Københavns Universitet

– En forutsetning for å få til dette er politisk vilje til å fatte beslutninger som støtter opp om nasjonale mål, og at forvaltingen følger opp og overvåker at lover og forskrifter følges.

Tiår med unnlatelsessynder

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) mener tallene fra rapporten viser hvor stort presset på Oslofjorden er.

– Vi vet også at befolkningen rundt Oslofjorden kommer til å øke framover, og at dette vil øke belastningen både på fjorden og strandsonen. Vi er helt avhengig av å samarbeide målrettet og raskt for dempe dette presset og sikre folk fortsatt tilgang til fjorden.

I dette arbeidet mener miljøministeren at kommunene har et stort ansvar.

– Det er summen av beslutninger i kommunene som gjør at strandsonen stenges og bygges ned bit for bit. Rapporten viser resultatene av flere tiår med unnlatelsessynder, sier Bjelland Eriksen til NTB.

Han legger til at regjeringen ønsker å snu denne utviklingen, og at strandsonen blir tema når Oslofjordrådet møtes 13. mai. 

 

(©NTB)

2024-05-07T11:12:55Z dg43tfdfdgfd