FINLANDS HæRSJEF, JANNE JAAKKOLA: RUSSLAND VIL IKKE ANGRIPE NATO-LAND

– Selvfølgelig er det alltid mulig å teste Natos artikkel fem, men hvis vi tar riktige valg og opprettholder alliansens enhet, anser jeg et angrep som usannsynlig, sier general Janne Jaakkola til Reuters.

Truer Finland

Russia Ukraine War NATO Explainer

Russlands president Vladimir Putin håndhilser på Finlands president Sauli Niinisto etter en felles pressekonferanse på feriestedet Sotsji ved Svartehavet, 22. august 2018.

Finland ble medlem av forsvarsalliansen 4. april 2023. Landet har en 1.340 kilometer lang felles grense med Russland, og utgjør dermed Natos lengste yttergrense mot landet.

Finland stengte i vinter alle sine grensepasseringer til Russland etter at asylsøkere strømmet ukontrollert over grensen.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger truet Finland med gjengjeldelse etter landets inntreden i Nato. Truslene har i hovedsak gått på utplassering av langtrekkende raketter og etablering av militære styrker tettere opp mot finsk territorium.

Video: Stoltenberg om jagerfly: - Veldig imponerende

– De ønsker å skape så mye splittelse i Europa som mulig

Nå sier Finlands hærsjef at han ikke frykter et russisk angrep mot Nato-land. Han tror derimot det vil komme andre former for angrep enn direkte militær konfrontasjon.

Les alt om krigen i Ukraina her

– Poenget for russerne er at de ønsker å skape så mye splittelse i Europa som mulig, slik at vår enhet og samhold blir litt svakere, advarer Jaakkola.

Vil destabilisere vestlige demokrati

Generalen viser til hybridangrep, GPS-jamming, ulovlig immigrasjon og valgpåvirkning som de viktigste verktøyene Vladimir Putin vil kunne benytte seg av.

Finlands hærsjef oppfordrer derfor Europa til å være forberedt på at Russland vil intensivere denne type angrep for å destabilisere vestlige demokrati og rive ned tilliten til de folkevalgte.

2024-05-03T20:13:14Z dg43tfdfdgfd