BøNDENE KREVER FIRE GANGER Så MYE SOM ANDRE

Bøndene krever fire ganger så mye som andre

LANDBRUKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Bondeorganisasjonene leverte i fredag sine krav i årets jordbruksoppgjør.

Kravet som er på ikke mindre enn 185 sider viser blant annet at bøndene krever 101.500 kroner i økt inntekt.

Les også: Priskrigen: Derfor blir det tomme Grandiosa-hyller

– Et saftig krav

Inntekten før kravet er beregnet til 521.300 kroner, dermed blir den prosentvise inntektsøkningen på hele 19,5 prosent.

– Dette er et saftig krav, sier Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi på BI.

Økningen på 101.500 går fram i bøndenes eget krav der det står at den såkalte sammenligningsinntekten skal øke med 101.500. Da er det regnet med investeringer og normeringsfaktor. Bøndene mener den reelle økningen vil bli 82.900 per årsverk. Regner man med dette tallet vil inntektsøkningen bli på 16,4 prosent.

INNTEKTSØKNING: Bøndenes krav framgår i et dokument på ikke mindre enn 185 sider. Her ser man hvordan det er beregnet at sammenligningsinntekten skal øke fire ganger så kraftig for bøndene som for andre. Foto: Skjermdump fra bondeorganisasjonenes krav.

Gaasland mener det ikke er tilfeldig at bøndene forsøker å nå fram med store inntektskrav nå.

Les også: Håper leverposteiboksen kan hjelpe andre: – Det var et sjokk

– Bøndene har sine representanter i regjeringen og da forsøker de å ta igjen inntektsgapet på de to årene som er igjen av denne perioden, sier Gaasland.

SAFTIG: Ivar Gaasland er samfunnsøkonom og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Foto: Privat

Inntektsøkningen i bøndenes krav er nesten fire ganger så høyt som det oppgjøret i eksportindustrien, de såkalte frontfagene. Der endte man på 5,2 prosent. Frontfagsoppgjøret setter en slags standard for resten av lønnsoppgjørene i Norge.

– Det er svært høye lønnstillegg bøndene krever. Her legger de virkelig raust på. Planen deres er nok å fortsette neste år mens bøndene har sine representanter sentralt plassert i regjeringen, sier Gaasland.

Les også: Hva synes du om bøndenes krav?

Inntektsgapet

Bondelagets leder ville heller snakke om kroner enn prosent da kravet ble lagt fram.

– Bjørn Gimming, dere krever en solid lønnsøkning i år. Frontfagets ramme er på 5,2 prosent. Hvilken prosentvis økning krever dere ha i år?

– I år vi et nytt tallgrunnlag som tar sikte på å dekke inntektsgapet til andre grupper. Så vi tar ikke utgangspunkt i prosent i dette oppgjøret, men å dekke halvparten av dette inntektsgapet, sier Gimming til Nettavisen.

– Hvis dere mener at dere tjener altfor lite, hvorfor bare dekke halve gapet?

– I regjeringens opptrappingsplan sier de at inntektsgapet skal tettes innen 2027, i løpet av tre oppgjør. Vi mener det haster med å komme i gang med dette og krever derfor halvparten i dette oppgjøret, sier Gimming.

– Hvordan skal økt inntekt sikre flere egg i butikkene?

– Det er helt avgjørende at bonden sikres en solid inntekt hvis det skal være lønnsomt å produsere mat. Å løfte inntekten nå vil skape fremtidstro, god rekruttering og sikre norske egg og andre jordbruksprodukter i hyllene, sier han.

2024-04-26T12:00:08Z dg43tfdfdgfd