GRøNLAND-VOLDEN: – DET ER MAFIATILSTANDER

Grønland-volden: – Det er mafiatilstander

Fra 1. mai skal opptil 38 politibetjenter i et nytt «nærpolitiavsnitt» være ute i felten i bydelene Grønland og Tøyen i Oslo. Bakgrunnen er økt kriminalitet.

Men Oslo politidistrikt har ikke fått mer ressurser, og må flytte politifolk fra andre enheter i byen. I en reportasje på nrk.no forteller butikkeiere i området om trusler og frykt:

– Jeg kan ikke snakke med dere, sier en av dem, og en annen forteller at det «fikk konsekvenser» en gang han tidligere snakket med pressen.

En butikkeier forteller at han frykter å bli knivstukket på vei hjem, om det kommer ut at han har snakket med en journalist.

Les også: Advarer: – Kan bli som Sverige om fem år

– Det har definitivt eskalert

Bjørn Næss i Oslo Handelsstands forening (OHF) er svært bekymret for situasjonen på Grønland. Han bekrefter at trusler mot butikkansatte i området er vanlig.

– Det er ikke noe nytt at det er narko-omsetning og kriminalitet på Grønland, men dette har definitivt eskalert det siste halvåret, sier Næss til Nettavisen.

REAGERER STERKT: Bjørn Næss i Oslo Handelsstands forening er glad for mer politi på Grønland, og mener situasjonen i området er uholdbar. Foto: Håvard Schei

Næss har jobbet med politisk med byrådene med tanke på å styrke sikkerheten for butikkansatte, og ønsker velkommen at det nå blir mer politi i området.

– Vi er opptatt av butikkens sikkerhet og tyverier i butikkene. Nå er det gjenger som driver med mye annet, men også bestillingstyverier eksploderer i sånne områder, sier Næss.

Les også: 18-åring skutt i Oslo – på bedringens vei

– Det er mafiatilstander

Samtidig forteller han at styrket politi kan oppfattes på en helt annen måte for enkelte butikkansatte:

– Det kan nok virke preventivt med mer politi, men samtidig kan man oppfattes som tyster hvis det kommer politi inn og ut av butikkene der det henger gjenger, så ansatte kan være redd for politi også. Det er mafiatilstander, sier Næss.

Han var bare for noen dager siden i møte med næringsbyråden om problemene. Næss er klar på at samfunnet har vært på defensiven i kampen mot denne kriminaliteten.

– Vi ser selvsagt svært alvorlig på denne tilstanden. Det er totalt uakseptabelt at det skal være sånn.

– Kan øke rekrutteringen

Ifølge en artikkel i NRK.no skal settes inn opptil 38 politifolk i den nye nærpoliti-gruppa. Dette har konsekvenser som ikke nødvendigvis gagner kampen mot kriminalitet, påpeker Næss:

– Man må sette inn mye mer ressurser. Og så skaper jo dette et nytt problem, for det er jo mindre politi i Oslo totalt enn for ett år siden.

Nærpolitiet må hentes fra andre deler av politiet, og det kan svekke innsatsen andre steder i byen:

– Vi må jo håpe dette hjelper. Men jeg er bekymret for at politiressursene i Oslo reduseres, og at man fjerner ressurser rettet mot ungdom andre steder, på skoler og andre plasser hvor det foregår rekruttering til de kriminelle miljøene. Dette er veldig viktig arbeid, og vi ligger litt nede for telling nå.

ÅPEN DOPBRUK: – Folk gjør fra seg helt åpent, hyler og skriker og slåss. Det er veldig skremmende, men også fornedrende for dem det gjelder, påpeker Berit Jagmann, leder av Grønland beboerforening. Foto: Ingrid Cogorno/Avisa Oslo

– Ville aldri skjedd på Frogner

Berit Jagmann er advokat og leder av Grønland beboerforening. Hun mener bydelen har blitt ignorert i årevis, og er glad for at politiet blir mer synlig i bydelen, selv om det neppe løser alle problemer.

– Hvis dette får vokse videre uten konsekvenser, vil det ødelegge en hel bydel. Vi er en stor, urban og flerkulturell del av byen som det er verdt å ta vare på!

Jagmann har en enkel forklaring på hvorfor omfanget av dopsalg og kriminalitet har fått vokse vilt i akkurat denne bydelen:

– Fordi det er mulig, og ikke blir slått ned på. Ingen har villet gjøre noe med det.

Situasjonen nå er ikke så ulik hvordan den har vært i flere år, mener Jagmann:

– Fra flere år tilbake har dopsalget økt og selgerne blitt mer aggressive. Vi har snakket om dette i årevis, men for døve ører. Barn og unge på Grønland vokser opp i et samfunn preget av åpen kriminalitet, men det norske samfunn bryr seg ikke om barn og unge på Grønland. Det ville aldri skjedd på Frogner!

Les også: Politiet vil bekjempe åpenlys kriminalitet på Grønland i Oslo

Skremmende midt i boområdet

Mest medieomtale får gjerne området nær Vaterland bru og T-banestasjonen.

Men åpenlys kriminalitet, dopbruk og -omsetning skjer også midt i boligområdene, understreker Jagmann.

– I Urtehagen, midt i boområdet, nær barnehager og skoler, henger det folk som setter sprøyter og selger dop. I tillegg er jo flere dopbrukere psykisk syke – de er uberegnelige, og ikke bare rusa. Folk gjør fra seg helt åpent, hyler og skriker og slåss. Det er veldig skremmende, men også fornedrende for dem det gjelder, påpeker lederen av beboerforeningen.

Rusavhengige trenger medisinsk hjelp, og utfordringene krever masse innsats ikke bare fra politiet, understreker Jagmann:

– Det trengs mye mer satsing på mange felt: oppgradering av uteområder, økt satsing på skole, mer støtte til fattige familier, bedre tilbud til barn og unge, og bedre behandling av rusavhengige.

Men til tross for alle problemene er beboerforeningens opptatt av ikke å skremme folk bort fra Grønland:

– Vi er en spennende flerkulturell bydel. Det er ikke farlig å bo på Grønland, det er det viktig å få fram, sier Berit Jagmann.

2024-04-23T17:04:19Z dg43tfdfdgfd