RASER MOT COOP-SJEF: – RAN AV MEDLEMMENE

Raser mot Coop-sjef: – Ran av medlemmene

«Coop Litt ditt».

– Men «mest mitt», raser Owe Ingemann Waltherzøe, leder av Det norske industripartiet (DNI).

– Ekstra provoserende nå

Lønns- og pensjonsavtalen som sikrer toppsjefen i Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei, 12 millioner i året etter et lønnshopp på ti prosent, får ham til å måpe.

– Hadde de enda vært gründere som har bygget opp dette selv, investert og brukt sparepengene sine. Men nei da! Dette er ekstra provoserende midt i et lønnsoppgjør, sier Waltherzøe fortørnet til Nettavisen.

Og det er særlig pensjonen til Torbjørn Skei som er høy. Hele seks millioner kroner gikk til pensjon for Skei i 2023. Av alle pensjonsutgiftene til Coop Midt-Norge, gikk hele elleve prosent til Skei.

Seks ganger statsministeren

Skeis lønn er vesentlig høyere enn det toppsjefen i Coop Norge får og seks ganger så mye som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som har en inntekt på 1.945.077 kroner.

Skei har vært toppsjef i Coop Midt-Norge i 25 år. Ansettelsesavtalen med lønn og pensjon fra 1999 gjelder fortsatt, bekrefter Coop overfor Nettavisen.

Waltherzøe rister på hodet:

– Skei matcher jo snart Equinor-sjef Anders Opedal, som leder Norges største selskap, et milliardkonsern.

Les også: Coop-topp i Trøndelag får 12 millioner: – Helt horribelt

– Bygget opp av arbeidsfolk

«Mange hardtarbeidende ledere fortjener hver krone (...) Men av og til tar det helt av i offentlige/statlige selskaper eller som her i samvirkelag som COOP, et selskap skapt og bygget opp fra grunnen av og med arbeidsfolk,» skriver Waltherzøe på Facebook-siden til DNI.

OFFENSIV Owe Ingemann Waltherzøe har gått fra INP til DNI. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Han har en klar oppfordring til Coop-styret:

– De bør gå i seg selv og vurdere om de har nødvendig kompetanse/mandat til å dele ut så rundhåndede ordninger. Det er «arbeidernes samvirkelag» vi snakker om her.

– I overkant lukrativ

Waltherzøe mener den 25 år gamle avtalen bør ses på med nye brilleglass:

– Det er i hvert fall i gråsonen at sjefen har egen, langt i overkant lukrativ pensjonsavtale. Normalen er ifølge loven at alle I en og samme bedrift skal ha lik pensjonsavtale.

Les også: Hva synes du om at Coop-sjef Torbjørn Skei får 12 millioner i lønn og pensjon?

– Ran av medlemmene

Han er ikke nådig:

– Dette er ran av medlemmenes selskap. Her er det noen som forsyner seg med begge hender, sier DNI-lederen, som er enig i at man må punge ut for å få best mulig kompetanse, men at dette blir riv ruskende galt.

– Jeg har fått melding om at flere har meldt seg ut. Det skriver de på Facebook.

Les også: Dette er Coop

Nettavisen har vært i kontakt med Coop som bekrefter at 28 har meldt seg ut etter at artikkelen sto på trykk. Men på samme tid har 171 meldt seg inn, ifølge Coop.

TØFF KONKURRANSE: Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier dyktige ledere koster. Foto: Nina Lorvik (Nettavisen)

Coop: – Tøff konkurranse

– Coop har ikke registrert noen uvanlige bevegelser i antallet ut- eller innmeldinger de seneste dagene. Samvirkelagene har så langt i år fått 93.000 nye medlemmer, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Nettavisen.

2,5 millioner nordmenn er medlemmer i Coops 57 samvirkelag.

Om Skeis skyhøye lønn, sier han:

– Det er styrene i Coops samvirkelag som ansetter administrerende direktør, og dette skjer i et marked der det er tøff konkurranse om å rekruttere og beholde dyktige ledere.

– Svært umusikalsk

Nettavisen har også vært i kontakt med styreleder Toril Valla i Coop Midt-Norge, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Adressa-kommentator Kato Nykvist skriver på X: «Coop, litt mitt, men aller mest Torbjørn Skei sitt.»

– Dette er svært umusikalsk, sier Nykvist til Nettavisen – og peker på særlig tre forhold:

– Coop er et samvirke, hvor vi forventer nøkternhet i alle ledd. For det andre er det dyrtid, hvor mange sliter med å få økonomien til å gå i hop. Skei har gjennom mange år hatt et lønnshopp de fleste bare kan drømme om. Og sist, men ikke minst: Mange i Coop-systemet er lavtlønnede. Hadde jeg jobbet i Coop, hadde jeg fått bakoversveis av dette.

Han tror dette synet er representativt for Coop-medlemmer i Trøndelag, hvor han altså bor.

2024-05-02T16:39:51Z dg43tfdfdgfd