ANMELDER HæRVERK FOR OPPTIL 100.000 KRONER, OG éN BLE KASTET ET GJERDE På: – DET VERSTE JEG HAR SETT

Anmelder hærverk for opptil 100.000 kroner, og én ble kastet et gjerde på: – Det verste jeg har sett

(Sandefjords Blad): Søndag tapte Sandefjord Fotball 0-1 mot Lillestrøm da klubben innviet sitt nye kunstgress på Jotun Arena. Men det er noe annet som gir klubben bismak denne uka.

Det var nemlig en del uønskede hendelser i løpet av kampen, nemlig hærverk og vold. Listen består blant annet av ødelagte sisterner, ødelagt bølgebryter, tette sluk, skade på elektriske artikler, ødelagte kioskvarer og vold mot en frivillig vakt.

Dette skjedde på Gokstad Apotek-tribunen, der de tilreisende bortefansen hadde funnet seg til rette. Både toaletter, vasker og pissoarer ble tettet igjen, noe som skapte en vannlekkasje nedover i etasjene.

– Dette førte til at kiosken i etasjen under fikk vannskader. En del elektriske artikler, som fryseboks, vaffeljern og popcornmaskin kortsluttet. I tillegg til de ødelagte varene, forteller daglig leder Espen Bugge Pettersen.

Les også: Kritisk til Eggen-behandling i ny bok: – Hudflettet meg

En frivillig skadet

I tillegg til vannskadene og de ødelagte kioskvarer, ble også noen seter ødelagt. Men det var en hendelse som klubben ser ekstra alvorlig på.

En frivillig vakt måtte til legevakt etter at en gruppe fans skal ha kastet et aluminiumsgjerde på vedkommende.

– Vedkommende har vært frivillig hos oss i mange år. Nå er vedkommende sykemeldt fra sin sivile jobb, forteller Bugge Pettersen.

Det skal være fysiske skader på opp til 100.000 kroner, ifølge sikkerhetssjef Per Magnus Larsgård.

Les også: Nettsted: – Forhandler om gigantavtale med United

Forholdet meldt inn

– Noen seter blir ødelagt av og til, og varene og det elektriske kan fikses. Men at en frivillig vakt nå er sykemeldt, er ikke greit, sier Bugge Pettersen, som må over ti år tilbake for å finne en lignende hendelse på stadion.

BILLETTER: LSK-supportere hadde en kampanje på gang i sosiale medier før oppgjøret, som handlet om å «kuppe» plasser på familietribunen, og ikke på bortetribunen som vanlig. Foto: Skjermdump

I utgangspunktet skal bortefansen stå på kortsiden bak det ene målet, men før søndagens kamp hadde LSK-fansen kjørt en kampanje i sosiale medier. Den gikk ut på å kjøpe billetter på familietribunen, altså på den ene enden av Gokstad Akademi-tribunen.

Det skapte utfordringer for vaktene i starten, da over hundre fans ville inn.

– De kuppet rett og slett langsiden, og dundret inn i hopetall. Jeg tror ikke vi fikk sjekket billettene til halvparten en gang, forteller Bugge Pettersen.

Han mener det er tydelig i norsk fotball at det er en utvikling i såkalt utagerende oppførsel blant fans, og kaller utviklingen svært uheldig.

Les også: Medier: Feyenoord-manager aktuell for Liverpool-jobben

Tok seg til rette

Sikkerhetssjef Per Magnus Larsgård forteller at rundt 100 tilreisende fans skapte ubehag allerede ved ankomst.

– Organiserte fans begynte å opptre truende allerede utenfor inngangen da bussene ankom. Det var så store mengder folk at politiet også bare måtte tre til side og slippe de inn. Det var mye knuffing allerede da, og en annen vakt fikk et dytt i magen, sier han.

Larsgård forteller om god planlegging rundt sikkerhetsopplegget rundt kampen, men at de fikk lite hjelp fra Lillestrøm, som har ansvaret for bortesupporterne på bortekamp.

Han forteller også at fansen hadde kontaktet klubben noen uker tidligere med ønske om å stå et annet sted enn bak målet, men at de fikk avslag grunnet sikkerhetsmessige hensyn.

– Dette ville de tydeligvis ikke vedkjenne seg.

Han forteller at SF har sendt denne saken til både NFF og LSK, og at de kommer til å anmelde forholdet til politiet.

– Dette er det verste jeg har sett i mine år som sikkerhetsansvarlig i SF, sier han.

Kommer med uttalelse

Sandefjords Blad har tirsdag vært i kontakt med talsperson Tony Johansen for Kanarifuglene, LSKs uavhengige supporterklubb, som forteller at de vil komme med en uttalelse. Dette er imidlertid ikke helt klart, men de vil legge ut en uttalelse trolig tirsdag kveld eller onsdag.

SIKKERHET: Per Magnus Larsgård (til venstre i bildet) under kampen mot Lillestrøm søndag kveld. Foto: Sandefjord Fotball

2024-04-23T17:25:44Z dg43tfdfdgfd