KRISE I FINLAND: – EN KATASTROFE

Krise i Finland: – En katastrofe

– I den grad man kan bruke ordet katastrofe om sport, så er dette nettopp det, sier Petter Tenstad til Nettavisen.

Viaplays hoppekspert kommenterer krisen det tradisjonsrike vintersportslandet Finland har havnet i. Det finske skiforbundet sliter nemlig kolossalt økonomisk, noe som får store konsekvenser.

Situasjonen er så ille at trenere og andre ansatte i hopp- og kombinertlandslaget blir bedt om å finne seg nye jobber, siden forbundet ikke har råd til å forlenge kontraktene deres. Beskjeden kom i helgen som var. Finske Yle omtalte dette først.

Det betyr også at forbundet på nåværende tidspunkt ikke kan love noe form for landslagsopplegg for de finske utøverne som skal forberede seg til VM i Trondheim neste sesong.

– Siden trening ikke er mulig uten en trener, er situasjonen selvsagt vanskelig for idrettene. Alle bør begynne å legge planer og ordninger for å sikre deres levebrød og kontinuiteten i deres operasjoner, står det i en melding fra visepresidenten i det finske skiforbundet Lauri Kettunen som Yle har fått tilgang til.

Les også: Den svenske skistjernen deler bisarr historie – slik var første date med kjæresten

– Ingen er tjent med dette

Meldingen er ifølge Yle også signert av blant andre Mika Kojonkoski. Han er i dag grensjef for hopp og kombinert i Finland, men huskes best i Norge for tiden som landslagstrener for de norske hopperne mellom 2002 og 2011.

Visepresident Kettunen forteller at de ikke hadde noe annet valg enn å komme med den tunge beskjeden til de ansatte.

– Siden dette er situasjonen, er det en ansvarlig arbeidsgiver å si det åpent til de ansatte slik at de vet hvordan de skal forberede seg. Selvfølgelig kan vi ikke la folk vente, sier han.

FINSK HOPPSPORT: Finsk hoppsport har slitt stort de siste årene, men de har hatt noen lyspunkter, som blant andre ved Antti Alto som har blitt nummer sju i VM i skiflyvning. Foto: Matthias Schrader (AP)

Kettunen innrømmer også at det finske Skiforbundet foreløpig ikke aner hva utøverne skal gjøre til sommeren.

– Hopp er en sport som ikke kan drives uten trener i tårnet. På sommeren og høsten utvikler man også utstyret som kreves for å lykkes i sporten, sier han.

Hoppekspert Tenstad føler med de finske utøverne som er satt i en svært utfordrende situasjon.

– Uten landslagstrenere blir hopperne overlatt til seg selv og klubbene, og de må satse på egen hånd. Det er dyrt og vanskelig og ingen er tjent med den situasjonen, sier han.

Les også: Fikk samme behandling som Solskjær: – En farse!

– En katastrofe

Den finske kombinertløperen Ilkka Herola, som har medalje fra VM i 2021, fortviler over situasjonen, men er samtidig ikke overrasket.

– Ting er rotete. Det har stort sett vært ventet hvor ille situasjonen er. Fra alle de økonomiske tallene kan man konkludere med det er en katastrofe, sier han til Ilta-Sanomat.

EKSPERT: Petter Tenstad kommenterer hopp for Viaplay. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Dersom det finske skiforbundet ikke klarer å organisere et landslagsopplegg, lurer han på hvilken funksjon forbundet har lenger.

– Hvilke andre aktiviteter arrangerer de da? Dette er tross alt et system som bør slås konkurs, for ellers blir det den største bremsen for finsk skisport, sier han.

For medaljehåpet Herola betyr det altså en sesongoppkjøring med mye usikkerhet.

– For kombinert er det jo like katastrofalt, og der har de jo hatt fine resultater de siste sesongene med Ilkka Herola og Eero Hirvonen, sier Tenstad.

Les også: Dette sier han nei til: – Gjert er den største forhandleren

– Man begynner jo å lure

Han mener at hvis man ser litt større på det, så vil denne krisen være et stort slag for hoppsporten og for kombinert.

– Hoppsporten står veldig sterkt i kommersielt viktige markeder som Tyskland, Østerrike og Polen. Men når man ser på denne krisen i Finland, Tsjekkia og også den pressende situasjonen her hjemme i Norge, så kan man jo begynne å lure, sier Tenstad.

– Kombinert ligger jo enda dårligere an enn hopp, og i praksis har det jo vært dominans fra Norge, Tyskland og Østerrike i mange år nå, men i vinter so slet jo også Tyskerne. Uten konkurransedyktige finner så blir det jo enda verre, mener eksperten.

2024-04-23T08:54:41Z dg43tfdfdgfd