KRITISK TIL EGGEN-BEHANDLING I NY BOK: – HUDFLETTET MEG

Kritisk til Eggen-behandling i ny bok: – Hudflettet meg

31-åringen gir i disse dager ut boken «Drømmen og skyggen» som tar for seg livet og fotballkarrieren til trønderen som i dag spiller fotball på Kypros.

Bakenga kom tidlig til Rosenborg, men forlot klubben før han var 20 år.

Spissen kommer blant annet med tøff kritikk mot trenerlegenden Nils Arne Eggen og hans mangeårige assistent Bjørn Hansen.

TRENERDUO: Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen (t.v.) styrte Rosenborg i en årrekke. Foto: Gorm Kallestad

Ble hudflettet av Eggen

Spesielt en episode da Rosenborg møtte danske FC København i Champions League-playoff satte spor hos Bakenga. Han beskriver en hendelse der han ble skjelt ut av Eggen etter at han misset en sjanse i hjemmekampen.

– Så kom Nils Arne bort og hudflettet meg. Han var særlig opptatt av at jeg ikke hadde hatt skruknotter. Jeg tok meg ikke nær av det da, men i dag syns jeg det er underlig at han plasserte skylden på en nittenåring. Det var ti andre på banen, skriver Bakenga i boken.

Han forteller videre at avisoverskriftene dagen etter gikk inn på ham.

Eggen var på det tidspunktet ansatt som midlertidig trener i det Bakenga omtaler som en «skitten prosess og ydmykende for alle» i påvente av at Jan Jönsson skulle ta over etter sesongen.

RBK røk ut over to kamper mot FCK på bortemålsregelen og spillerne skal ifølge Bakenga ha gått glipp av tre millioner kroner hver som følge av tapet.

OMREISENDE: Mushaga Bakenga har hatt en innholdsrik karriere. Foto: Ole Martin Wold

Etter hvert fikk Bakenga et nytt kontraktsforslag fra Rosenborg som han omtaler som «fullstendig elendig».

Bakenga beskriver videre at Eggen og Hansen, som begge nå er døde, nesten ett år senere kom med ny offentlig kritikk av den unge spissen. De to rutinerte trenerne gikk ut i VG der de kom med klar beskjed til Bakenga om at han skulle signere ny kontrakt på Lerkendal.

Situasjonen har satt seg fast hos Bakenga og i boken skriver han at måten Eggen og Hansen gikk ut på «svei skikkelig». Bakenga mener det på denne tiden ble skapt et inntrykk av han som person som ble vanskelig å vaske av seg og at det ble stilt spørsmål ved integriteten hans.

– Jeg hadde spilt under dem begge, jeg følte de kjente meg, og hadde trodd de var på min side. Særlig det at Nils Arne hadde vendt seg mot meg, stakk dypt. Min opplevelse var at hele Rosenborg-systemet forsøkte å skyve meg ut i kulda, skriver han.

Konflikt med tidligere agent etter overgang til Belgia

Etter hvert mistet Bakenga plassen på laget under Jönsson før han senere signerte en ny avtale med Rosenborg. Da skal Bjørn Hansen ha kommet bort til Bakenga.

– Han ville være kompis. Nå som jeg hadde gjort som han ville, var alt plutselig helt ok, skriver Bakenga som snudde seg og gikk da Hansen ville klappe han på skulderen.

Senere samme år fikk Jönsson sparken og i løpet av den påfølgende vinteren ble Bakenga solgt fra Rosenborg til belgiske Club Brugge etter en overgangssaga der han også skal ha vært nær en overgang til tyske Hannover.

SNAKKER UT: I ny bok. Foto: Terje Pedersen

I starten av 2012 var den tyske klubben i forhandlinger med RBK og gjennom sin agent Andreas Ekker ble Bakenga informert om at sportsdirektør Jörg Schmadtke, som senere har jobbet tett med Jürgen Klopp, var svært interessert i hans tjenester.

Forhandlingene brøt imidlertid sammen og til slutt signerte Bakenga for den belgiske klubben med en bismak. Bakenga skriver at «han følte seg lurt» av sin daværende agent og at han etter dette brøt med Ekker.

Ekker har overfor forlaget reagert på Bakengas beskrivelser av hans rolle, og har blant annet formidlet at hans oppdrag som agent for Bakenga ble avsluttet i 2009. Etter dette har han vært advokaten til Stars & Friends Scandinavia AS, og kun fakturert selskapet som advokat på vanlig måte. Han så over kontrakter som ble forhandlet av agentene, for å se at de var i henhold til regelverk, påpeker forlaget.

2024-04-23T13:40:21Z dg43tfdfdgfd