REAGERER På NRK-JOURNALISTENS KOMMENTAR: – EN «åPEN FOTBALLKAMP-DEKNING»

Reagerer på NRK-journalistens kommentar: – En «åpen fotballkamp-dekning»

Denne uka møttes Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen for første gang på 22 år. Det skjedde i Sør-Rogaland tingrett. Førstnevnte er frikjent i saken og inntok tirsdag vitneboksen., der Andersen står tiltalt for drap på Lena Sløgedal Paulsen (10).

Det er satt av åtte uker til rettssaken.

Torsdag publiserte NRKs krimkommentator Olav Rønneberg en kommentar som får forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr til å reagere.

«Ok, da ser denne saken ut til å bli noe ganske annet enn hva jeg trodde», innleder sistnevnte et innlegg på Facebook, og viser til kommentaren til Rønneberg.

Les også:

Les også: Reagerer på at pressen tok bilder av Viggo Kristiansen og kjæresten

– Det er spesielt

Jahr reagerer spesielt på én ting.

Rønneberg skriver:

«Dommerne i saken må selv vurdere de to forklaringene, og troverdigheten i dem. Men det er ikke usannsynlig at retten heller lener seg mot de tekniske bevisene i saken, som legges frem i retten om noen uker».

Selv mener Jahr det er en selvfølge at de tekniske bevisene veier tyngre enn dommernes egne troverdighetsvurderinger, men sier til Nettavisen at det viktigste er å vurdere hvem som forklarer seg pålitelig, altså kommer med forklaringer som stemmer overens med de tekniske bevisene.

– Det som fortelles må støttes opp av bevis. Det er det som utgjør om forklaringene er pålitelige eller ikke. Jeg tenker at i denne saken er de tekniske bevisene overveldende, og jeg synes det er rart at man lager en «åpen fotballkamp-dekning» av det. Det er spesielt å lese sitatet til Rønneberg, utdyper Jahr overfor Nettavisen.

NRK svarer

Nettavisen har vært i kontakt med Rønneberg, som henviser til NRKs nyhetsredaktør Knut Magnus Berge.

– Olav Rønneberg er en meget erfaren krimkommentator som er sendt til Sandnes for å gi sine analyser av rettsforhandlingene, jobben hans er også å se saken fra flere perspektiver, sier Berge til Nettavisen, og legger til:

– Han jobber selvsagt journalistisk og kildebasert for å skaffe bakgrunn for sine oppfatninger. Jeg opplever ikke at denne kommentaren gir inntrykk av en «åpen fotballkamp», men av hvordan saken står etter bevisførselen så langt.

Les også:

Les også: Viggo Kristiansen grillet i to dager: – Han har vært under et tøft kjør

Han avviser at NRK ser på rettssaken som enten eller: At det enten er forklaringene eller de tekniske bevisene dommerne kommer til å se på.

– Selvsagt har hele bevisbildet betydning når retten skal trekke sin konklusjon, men jeg opplever ikke at det i kommentaren blir framstilt som et enten/eller. Dette er en oppsummerende kommentar basert på bevisførselen så langt. Kommentaren peker naturlig nok også fram mot det som skal skje videre i rettssaken, og gir en vurdering viktigheten av den tekniske bevisførselen, avslutter NRK-redaktør Berge.

Jahr presiserer at han mener flere medier bedriver denne type journalistikk i forbindelse med rettssaken mot Jan Helge Andersen, ikke bare NRK.

Jahr har tidligere utgitt boka «Drapene i Baneheia».

– En mobb

Rønneberg skriver også i sin kommentar at «Flere som følger rettssaken mener at man pr. i dag er nærmere en dom på medvirkning. Det vil i så fall gi Andersen en tilleggsstraff, og han vil måtte betale erstatning til de etterlatte. Men konsekvensen vil da være at man står uten noe sikkert svar på hvem som drepte 10-åringen».

Dette mener Jahr er helt vilt å skrive. Han forteller at en slik dekning ofte begrunnes med at man som journalist skal være balansert og at begge parter skal komme frem, men mener denne saken er helt spesiell, da Kristiansen er frikjent og renvasket for drapene på de to jentene tilbake i 2000.

– Inntrykket er at man leser om to jevnbyrdige. Det burde vært såpass avklart at Kristiansen var ute av saken. Han har sonet, gått i behandling og unnskyldt seg. Jeg opplever det som en hyeneflokk og en mobb som rammer Kristiansen. Det er ille å se på, sier Jahr, og legger til at han håper journalistene er like opptatt av de tekniske bevisene som skal legges frem, som oppmøtet til Kristiansen og hans forklaring.

Les også:

Les også: Direkte: Baneheia-saken fortsetter – funn av overgrepsmateriale blir tema

Rønneberg presiserer imidlertid i sin kommentar at Andersen er den tiltalte i saken, og at Kristiansen er frifunnet og at han møtte i retten som vitne.

2024-04-26T16:53:07Z dg43tfdfdgfd