POLITIET FRYKTET BRåK UNDER ERITREISKE DEMONSTRASJONER: – ALT HAR GåTT FINT

– Alt har gått veldig fint og vi har ikke registrert noen uønskede hendelser. Det har vært noe tildragning muntlig mellom noen av demonstrantene, men ingen vold eller andre uønskede hendelser. 

Det sier operasjonsleder Øyvind Schalla-Aasen i Oslo politidistrikt til NTB etter at dagens to demonstrasjoner er avsluttet.

Den første demonstrasjonen ble holdt av opposisjonen mot det eritreiske regimet. 

Senere fredag formiddag tok motparten, altså de regimevennlige demonstrantene, plass utenfor Stortinget. 

Mindre omfattende enn antatt

Politiet har ingen spesifikke indikasjoner på hvor mange demonstranter som har deltatt totalt. Operasjonsleder Per Ivar Iversen i Oslo-politiet anslo tidligere fredag at mellom 60 og 70 regimekritiske demonstranter deltok på dagens første markering.

Ifølge Avisa Oslo sendte politiet et informasjonsbrev til næringslivet i området rundt Stortinget i forkant av demonstrasjonene, der de opplyste at de ventet rundt 1000 deltakere.

Onsdag formiddag sendte politiinspektøren et nytt brev til næringslivet, melder Nettavisen.

– Ny informasjon tilsier at arrangementet trolig vil bli noe mindre omfattende enn tidligere antatt, og at faren for sammenstøt er redusert, skriver politiet i brevet.

Etter at de to demonstrasjonene var avsluttet, ble det arrangert en pressekonferanse av Den norsk-eritreiske samarbeidsorganisasjonen i Norge på Pressens Hus i Oslo.

Politiet var forberedt

I forkant av demonstrasjonene fredag var det stor usikkerhet knyttet til hvordan arrangementene kom til å bli gjennomført.

Det har lenge vært uroligheter i det norsk-eritreiske miljøet, som bunner i ulike holdninger til regimet i Eritrea.

I høst oppsto det opptøyer i Bergen i forbindelse med en norsk-eritreisk markering, da det dukket opp motdemonstranter som anklaget arrangørene for å støtte regimet.

På bakgrunn av den og andre eritreiske arrangementer som har endt i bråk, var politiet forberedt på det som måtte komme fredag.

– Men dette berører nok ikke folk som ferdes i Oslo sentrum. Utenfor Stortinget er det markeringer stort sett daglig, så dette er ikke uvanlig, sa operasjonsleder Iversen til NTB fredag formiddag.

         

(©NTB)

2024-04-26T13:10:10Z dg43tfdfdgfd