NORDMANNEN VAR På INNSIDEN AV DEN HISTORISKE BEGIVENHETEN: – UVIRKELIG

Nordmannen var på innsiden av den historiske begivenheten: – Uvirkelig

Tirsdag ettermiddag begynte det å sirkulere bilder i islandske medier. En dag senere la Red Bull selv ut en video fra det spektakulære prosjektet på Island.

I en gigantisk hoppbakke i et fjell på Island hoppet Ryoyu Kobayashi vanvittige 291 meter. Det er 37,5 meter lenger enn den offisielle verdensrekorden på 253,5 meter satt av Stefan Kraft i Vikersund.

Det utrolige svevet har sendt sjokkbølger gjennom hoppmiljøet. En som fikk se dette på nært hold er Stian André Skinnes.

Les også: Forfang satt ut av bildene fra Island: – Helt sinnssykt

– Folk har bodd her siden september

Han forteller til Nettavisen at prosjektet, som heter Red Bull 300, har vært planlagt i lang tid. Det hele startet for noen år tilbake da Kobayashi signerte en sponsoravtale med Red Bull og de spurte hva som er målet hans.

Da svarte japaneren at han hadde lyst til å hoppe lengst i verden og sette vanvittige rekorder.

Dette har Red Bull hatt i bakhodet i flere år, og for ett år siden kontaktet de Kobayashi og hans management og fortalte at de hadde funnet det perfekte stedet, og at det skulle være mulig å hoppe over 300 meter på ski der.

JUBEL: Stian André Skinnes sammen med Ryoyu Kobayashi etter hoppet på 291 meter. Foto: Privat

I sommer ble Skinnes spurt om han ville være med på prosjektet. Det takket han ja til, og nordmannen ble da en del av et enormt apparat.

– Det har vært folk her som har bodd her siden september og jobbet med prosjektet. Et enormt apparat som har blitt satt i gang for dette prosjektet, sier han til Nettavisen.

Les også: Heidi Weng varsler karrierepunktum: – Trodde det kom til å bli min slutt

– Helt uvirkelig

Tirsdag denne uken var første gang Kobayashi hoppet i bakken. Da ble hans lengste hopp 256 meter, noe som betydde at verdensrekorden allerede var slått.

– Jeg tror han selv var veldig lettet etter det. Da drar vi liksom herfra med et prosjekt som er gjennomført. Så spurte han om det var mulig å hoppe igjen onsdag, forteller Skinnes.

MONSTERBAKKE: Ifølge Stian André Skinnes er det blitt fraktet 100.000 kubikk med snø fra toppen av fjellet og ned fjellskrenten for å lage hoppbakken. Foto: Privat

Det ønsket alle som var involvert i prosjektet å få til. Kobayashi, som var ganske sliten etter tirsdagens hopping, måtte opp grytidlig onsdag for å få i gang kroppen med litt barmarkstrening.

Klokken 04.30 dro de til bakken, og fra klokken 06.00 var Kobayashi klar til å hoppe i perfekte forhold. I hans fjerde og siste hopp for dagen landet han altså på 291 meter.

– Et helt sinnssykt prosjekt som ble avsluttet med et helt sinnssykt hopp. Det var bare helt uvirkelig. Jeg tror det droneklippet viser hvor ekstremt og i tillegg hvor stabilt og bra det skihoppet var, sier en glad Skinnes.

– Hvordan var stemningen i leiren etter hoppet på 291 meter?

– Det var helt uvirkelig. Du bare ser et menneske på ski som flyr nedover en fjellskrent på Island. Naturen, alt er bare fantastisk vakkert.

Les også: Stavås Skistad med klar beskjed: – Det bryr jeg meg ikke om

– Umulig å kopiere

Videoen av hoppet som Red Bull la ut onsdag ettermiddag skapte stor oppstandelse. Johann André Forfang sa til Nettavisen at han mener en ny tidsregning i skihopp ble startet etter Kobayashis utrolige hopp.

– Vi har nettopp vært vitne til et av de største øyeblikkene i skihoppings historie, sa han også til Nettavisen.

De mange reaksjonene nådde også gjengen på Island, og Skinnes må si seg enig med Forfang.

– Dette er på en måte en ny dimensjon. Vi har flyttet verdensrekorder to-tre meter de siste 150 årene. Onsdag ble den flyttet 37,5 meter. Det setter et fotavtrykk som bare er helt enormt. Med dagens regelverk er det umulig å kopiere. Det er vanskelig å beskrive. Skihistorie, verdenshistorie, det er enormt stort, sier Skinnes.

TRENER: Stian André Skinnes er assistenttrener for det japanske hopp- og kombinertlandslaget. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Han mener noe av det Red Bull og Kobayashi ønsker å formidle med prosjektet er å ta skihopping tilbake til røttene.

– Å lage en naturell hoppbakke i fjellet. Ikke noe masse greier, det er bare skihopping i fokus, sier han.

Les også: Brudd for stjernen: – Føles som en kniv i ryggen

Ikke offisiell verdensrekord

Til tross for at Kobayashi sitt hopp er det lengste i historien vil det ikke regnes som verdensrekord av Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS).

De rykket ut med en pressemelding onsdag kveld og meldte at verdensrekorden fortsatt tilhører Stefan Kraft etter hoppet hans i 2017.

Skinnes tar imidlertid ikke det så tungt.

– Sånn er det bare. Men det hoppet her vil bli nevnt som det lengste skihoppet i verden, og det er det vi ønsker. Vi ser ikke noe behov for å ha den offisielle verdensrekorden, det er bare sånn reglene er. Å legge til rette for Kobayashi og la han oppfylle drømmen sin og la han få nyte øyeblikket. Red Bull er først og fremst for utøverne. Det er det de ønsker, forteller han, og legger til at de ikke har hørt noe fra FIS i forbindelse med prosjektet.

2024-04-26T09:06:09Z dg43tfdfdgfd